Składniki
- makaron ryżowy wstążki 100g
- tofu 100g
- machewka 1 sztuka
- seler naciowy 2 łodygi
- świeży imbir kawałek ok 2 cm
- czosnek 1 duży ząbek
- sos sojowy 5 łyżek
- sos sriracha 1 łyżeczka
- syrop klonowy lub golden syrop (ewentualnie płynny miód) 1 łyżka
- olej sezamowy do smaku
- olej do smażenia
- uprażony sezam do posypania
Jeśli nie chce Wam się stać przy garach, to przepis na smażony makaron z marchewką, tofu i selerem naciowym jest dla Was! Obiad szybki i prosty. Jeśli nie lubicie tofu, możecie je zastąpić np. kurczakiem. Tofu jednak fantastycznie łapie aromaty z patelni i w tym daniu smakuje naprawdę pysznie. Jak widać, nie potrzeba wielu składników, aby wyczarować fajny i treściwy obiad, który również sprawdzi się na zimno w lunchboxie.
Być może do gusty przypadnie Wam również inny przepis z wykorzystaniem tofu – stir-fry z młodej kapusty i wędzonego tofu.
- Zacznij od makaronu. Gotuj go w osolonej według wytycznych producenta – około 5 minut. Następnie odcedź i przepłucz zimną wodą.
- Marchewkę oraz seler naciowy obierz. Marchewkę zetrzyj na tarce o dużych oczkach, a seler potnik na kawałki. Imbir obierz i zetrzyj na tarce o małych oczkach. Podobnie zrób z czosnkiem. Tofu odsącz i pokrój w drobną kostkę.
- Na patelni rozgrzej olej. Wrzuć imbir, czosnek, marchewkę i seler naciowy. Smaż około 5 minut często mieszając. Po tym czasie dodaj tofu i smaż jeszcze około minutę. Następnie dodaj makaron i smaż kolejną minutę.
- Na patelnie wlej sos sojowy, sos sriracha, golden syrop i dokładnie wszystko wymieszaj. Smaż wszystko kolejną minutę. Pod koniec polej wszystko odrobina oleju sezamowego i posyp prażonym sezamem.
- Smacznego!
Pyszne danie, moje smaki ❤
No to smacznego :)
Zdecydowanie moje smaki! Przepis na pewno do wypróbowania :)
Pysznie to wygląda :-)
Fajny, szybki przepis! Bardzo lubię takie smaki :)
Wspaniałe danie☺
Muszę w końcu zaprzyjaźnić się z tofu. Myślę, że z tym przepisem będzie pierwsza próba ;)