Składniki
- masło 250 g
- gorzka czekolada 200 g
- jajka 4 sztuki
- cukier 250 g
- mąka 135 g
- proszek do pieczenia 1/2 łyżeczki
- cukier wanilinowy 1 opakowanie
- twaróg sernikowy 500 g
- budyń waniliowy 1 opakowanie
- przyprawa do piernika 2 łyżeczki
- sól szczypta
- konfitura wiśniowa 1 słoiczek
Jeśli jeszcze nie zdecydowaliście się jakie świąteczne ciasto przygotować – służę pomocą. Sernikobrownie piernikowe z konfiturą wiśniową będzie idealne i zachwyci niejedną teściową ;) A poważnie – to pyszne połączenie sernika, brownie i wiśni, której nikt się nie oprze. Nie jest nadzwyczajnie pracochłonne, więc w sam raz na przedświąteczną krzątaninę. Wilgotne i aromatyczne – czyli takie jak lubimy najbardziej.
- Zaczynamy od warstwy brownie. W małym rondelku rozpuszczamy 200 g masła i gorzką czekoladę połamana na kostki. Robimy to na minimalnym ogniu często mieszając. Odstawiamy.
- W oddzielnej misce miksujemy 3 jajka i 200 g cukru. Gdy masa zrobi się puszysta – dodajemy masło z rozpuszczoną czekoladą. Dodajemy również 135 g mąki, proszek do pieczenia, przyprawę do piernika i szczyptę soli, która fantastycznie podkręca smak czekolady. Wymieszaną masę wykładamy do tortownicy wyłożonej papierem do pieczenia. Wystarczy samo dno.
- Robimy masę sernikową. Twaróg oraz 50 g miękkiego masła miksujemy. Dodajemy 50 g cukru, 1 jajko, cukier wanilinowy oraz proszek budyniowy. Miksujemy na jednolitą masę i wykładamy na warstwę brownie. Cienkim końcem drewnianej łyżki robimy w jednym i drugim cieście kilka ósemek. Na tak przygotowane ciasto wykładamy konfiturę wiśniową.
- Piekarnik nagrzewamy do 160 °C. Wkładamy ciasto i pieczemy około 40-45 minut.
Super połączenie dwóch moich ulubionych smaków!
Ależ to musi smakować :)
Prezentuje się wyśmienicie :)