Sernikobrownie piernikowe z konfiturą wiśniową

  • 60 minut
  • 12 składników
100%
  • Nakryć 6-8
  • Przygotowanie 15 min
  • Gotowanie 45 min

Składniki

  • masło 250 g
  • gorzka czekolada 200 g
  • jajka 4 sztuki
  • cukier 250 g
  • mąka 135 g
  • proszek do pieczenia 1/2 łyżeczki
  • cukier wanilinowy 1 opakowanie
  • twaróg sernikowy 500 g
  • budyń waniliowy 1 opakowanie
  • przyprawa do piernika 2 łyżeczki
  • sól szczypta
  • konfitura wiśniowa 1 słoiczek

Jeśli jeszcze nie zdecydowaliście się jakie świąteczne ciasto przygotować – służę pomocą. Sernikobrownie piernikowe z konfiturą wiśniową będzie idealne i zachwyci niejedną teściową ;) A poważnie – to pyszne połączenie sernika, brownie i wiśni, której nikt się nie oprze. Nie jest nadzwyczajnie pracochłonne, więc w sam raz na przedświąteczną krzątaninę. Wilgotne i aromatyczne – czyli takie jak lubimy najbardziej.


  1. Zaczynamy od warstwy brownie. W małym rondelku rozpuszczamy 200 g masła i gorzką czekoladę połamana na kostki. Robimy to na minimalnym ogniu często mieszając. Odstawiamy.
  2. W oddzielnej misce miksujemy 3 jajka i 200 g cukru. Gdy masa zrobi się puszysta – dodajemy masło z rozpuszczoną czekoladą. Dodajemy również 135 g mąki, proszek do pieczenia, przyprawę do piernika i szczyptę soli, która fantastycznie podkręca smak czekolady.  Wymieszaną masę wykładamy do tortownicy wyłożonej papierem do pieczenia. Wystarczy samo dno.
  3. Robimy masę sernikową.  Twaróg oraz 50 g miękkiego masła miksujemy. Dodajemy 50 g cukru, 1 jajko, cukier wanilinowy oraz proszek budyniowy. Miksujemy na jednolitą masę i wykładamy na warstwę brownie. Cienkim końcem drewnianej łyżki robimy w jednym i drugim cieście kilka ósemek. Na tak przygotowane ciasto wykładamy konfiturę wiśniową.
  4. Piekarnik nagrzewamy do 160 °C. Wkładamy ciasto i pieczemy około 40-45 minut.

 

sernikobrownie

Przepis (z moimi zmianami) ze strony: https://www.kwestiasmaku.com/przepis/sernikobrownie-z-wisniami-w-syropie

komentarze 2

Odpowiedz