Składniki
- jogurt naturalny niesłodzony 1 duży
- ogórek 1 duży
- rzodkiewki 1/2 pęczka
- koperek mały pęczek
- czosnek 2 ząbki
- szczypior do smaku
- sól do smaku
- pieprz do smaku
- cukier szczypta
- ocet słodowy (opcjonalnie) 1 łyżka
- jajka na twardo do podania
Nie wyobrażałam sobie chyba dzisiaj nic innego na obiad! Temperatura ponad 30 stopni w cieniu! To musiało skończyć się chłodnikiem. Zazwyczaj robię litewski… dziś jednak nie miałam czasu, aby gotować botwinę i czekać aż ostygnie. U mnie chłodnik jest zawsze na jogurcie – bo taki lubimy najbardziej. Jednak robiąc swoją wersję użyjcie tego co lubicie najbardziej… kefir, jogurt, maślanka…albo nawet mieszanka wszystkich. Całości dopełnia dodatek jajka na twardo oraz młodych ziemniaków z masłem i koperkiem na talerzu obok.
- Umytego dobrze ogórka (nie obieramy!) oraz rzodkiewki trzemy na tarce o dużych oczkach.
- Dodajemy drobno posiekany koper, szczypior oraz zmiażdżony w prasce lub drobno posiekany czosnek.
- Mieszamy z jogurtem i doprawiamy. Można dodać ewentualnie łyżkę octu słodowego.
- Chłodzimy w lodówce kilka godzin, choć najlepszy jest następnego dnia.
- Podajemy z jajkiem gotowanym na twardo i młodymi ziemniakami z masłem i koperkiem.
Chciałybyśmy zaprosić Cię do zabawy, ponieważ nominowałyśmy Twój blog do Liebster Blog Award :) https://mlecznakrowa.wordpress.com/2013/06/24/liebster-blog-award-zabawa/