Chłodnik ogórkowo – rzodkiewkowy

  • 15 minut
  • 13 składników
100%
  • Nakryć 2
  • Przygotowanie 15 min
  • Course

Składniki

  • jogurt naturalny niesłodzony 1 duży
  • ogórek 1 duży
  • rzodkiewki 1/2 pęczka
  • koperek mały pęczek
  • czosnek 2 ząbki
  • szczypior do smaku
  • sól do smaku
  • pieprz do smaku
  • cukier szczypta
  • ocet słodowy (opcjonalnie) 1 łyżka
  • jajka na twardo do podania
Nie wyobrażałam sobie chyba dzisiaj nic innego na obiad! Temperatura ponad 30 stopni w cieniu! To musiało skończyć się chłodnikiem. Zazwyczaj robię litewski… dziś jednak nie miałam czasu, aby gotować botwinę i czekać aż ostygnie. U mnie chłodnik jest zawsze na jogurcie – bo taki lubimy najbardziej. Jednak robiąc swoją wersję użyjcie tego co lubicie najbardziej… kefir, jogurt, maślanka…albo nawet mieszanka wszystkich. Całości dopełnia dodatek jajka na twardo oraz młodych ziemniaków z masłem i koperkiem na talerzu obok.

  1. Umytego dobrze ogórka (nie obieramy!) oraz rzodkiewki trzemy na tarce o dużych oczkach.
  2. Dodajemy drobno posiekany koper, szczypior oraz zmiażdżony w prasce lub drobno posiekany czosnek.
  3. Mieszamy z jogurtem i doprawiamy. Można dodać ewentualnie łyżkę octu słodowego.
  4. Chłodzimy w lodówce kilka godzin, choć  najlepszy jest następnego dnia.
  5. Podajemy z jajkiem gotowanym na twardo i młodymi ziemniakami z masłem i koperkiem.

 

chłodnik nowy

Jeden komentarz

Odpowiedz