Pyra z gzikiem

  • 45 minut
  • 7 składników
100%
  • Nakryć 2
  • Przygotowanie 5 min
  • Gotowanie 40 min

Składniki

  • ziemniaki (najlepiej wszystkie w podobnej wielkości) 4
  • twaróg półtłusty 1/2 kostki
  • masło 1 łyżla
  • cebula 1 mała
  • szczypior kilka łodyżek
  • sól i pieprz do smaku
  • cukier puder szczypta

Pyra z gzikiem, czyli ziemniak lub kartofel  z twarożkiem. Zwał jak zwał – to comfort food. Jesteśmy na Warmii, to jednak nie przeszkadza, aby zaserwować danie prosto z Wielkopolski. Zazwyczaj to ziemniak gotowany w mundurku, u mnie jednak jest upieczony. Chrupka skórka i kremowy środek też jest pyszny.


  1. Ziemniaki dokładnie wyszoruj i wysusz.
  2. W małym rondelku roztop masło i za pomocą pędzelka posmaruj nim dokładnie ziemniaki. Wstaw do nagrzanego do 200 °C piekarnika i piecz około 30-45 minut. W międzyczasie obróć parę razy i posmaruj jeszcze masłem.
  3. Twaróg pomieszaj z jogurtem, dodaj drobno posiekaną cebulę i szczypiorek. Przypraw solą, pieprzem i szczyptą cukru pudru.
  4. Gdy Ziemniaki będą już chrupkie z zewnątrz i miękkie w środku, przekrój je trochę i napełnij twarożkiem.
  5. Smacznego!

Brak komentarzy

Odpowiedz