Składniki
- ziemniaki (najlepiej wszystkie w podobnej wielkości) 4
- twaróg półtłusty 1/2 kostki
- masło 1 łyżla
- cebula 1 mała
- szczypior kilka łodyżek
- sól i pieprz do smaku
- cukier puder szczypta
Pyra z gzikiem, czyli ziemniak lub kartofel z twarożkiem. Zwał jak zwał – to comfort food. Jesteśmy na Warmii, to jednak nie przeszkadza, aby zaserwować danie prosto z Wielkopolski. Zazwyczaj to ziemniak gotowany w mundurku, u mnie jednak jest upieczony. Chrupka skórka i kremowy środek też jest pyszny.
- Ziemniaki dokładnie wyszoruj i wysusz.
- W małym rondelku roztop masło i za pomocą pędzelka posmaruj nim dokładnie ziemniaki. Wstaw do nagrzanego do 200 °C piekarnika i piecz około 30-45 minut. W międzyczasie obróć parę razy i posmaruj jeszcze masłem.
- Twaróg pomieszaj z jogurtem, dodaj drobno posiekaną cebulę i szczypiorek. Przypraw solą, pieprzem i szczyptą cukru pudru.
- Gdy Ziemniaki będą już chrupkie z zewnątrz i miękkie w środku, przekrój je trochę i napełnij twarożkiem.
- Smacznego!
Brak komentarzy