Składniki
- cebula około 800g
- ziemniak 1 duży
- czosnek 2 ząbki
- bulion warzywny około 1,5l
- wino białe wytrawne 1/2 szklanki
- tymianek 1 łyżeczka
- sól i pieprz do smaku
- śmietana 12% około 1/2 szklanki
- masło duża łyżka
- olej odobina do smażenia
Sypnęło śniegiem… przynajmniej w Olsztynie. To oznacza, że rozgrzewające zupy są w cenie. Gęste kremy ostatnio prawie codziennie pojawiają się w naszym menu. Dziś proponuję Wam cebulowy krem w towarzystwie grzanek z cheddarem. To bardzo prosta zupa, jednak trzeba przeżyć krojenie i smażenie cebuli. Warto na ten czas założyć narciarskie gogle i bluzkę, która zaraz potem wyląduje w praniu. Zapach cebuli jest tak intensywny, że nie ma z nim szans nawet najlepsza wentylacja. Jesteście gotowi?
- Cebule obierz i pokrój w piórka.
- Przygotuj duży garnek w którym będziesz robiła/robił zupę. Roztop w nim masło i dodaj olej. Wrzuć pokrojoną cebulę i smaż około 10-15 minut na małym ogniu. Tak długo aż cebula zmięknie i nabierze jasno brązowego koloru.
- Podkręć na chwilę nieco ogień i wlej wino. Niech alkohol odparuje.
- Następnie zalej cebulę bulionem do jej wysokości i dodaj obranego i pokrojonego w kostkę ziemniaka, 2 ząbki czosnku oraz tymianek. Gotuj kilka minut aż ziemniak zmięknie.
- Następnie jeszcze gorącą zupę zmiksuj na gładki krem. Gdyby była zbyt gęsta, dodaj jeszcze trochę bulionu. Na sam koniec dodaj śmietanę. Najlepiej zahartuj ją wcześniej odrobiną kremu z cebuli.
- Posmakuj zupę i w razie konieczności dopraw ją jeszcze wedle swoich upodobań. Podaj z grzankami, posypaną cheddarem.
- Smacznego!
Brak komentarzy