Cebulowa zupa krem

  • 45 minut
  • 10 składników
86%
  • Nakryć 2-4
  • Przygotowanie 15 min
  • Gotowanie 30 min

Składniki

  • cebula około 800g
  • ziemniak 1 duży
  • czosnek 2 ząbki
  • bulion warzywny około 1,5l
  • wino białe wytrawne 1/2 szklanki
  • tymianek 1 łyżeczka
  • sól i pieprz do smaku
  • śmietana 12% około 1/2 szklanki
  • masło duża łyżka
  • olej odobina do smażenia

Sypnęło śniegiem… przynajmniej w Olsztynie. To oznacza, że rozgrzewające zupy są w cenie. Gęste kremy ostatnio prawie codziennie pojawiają się w naszym menu. Dziś proponuję Wam cebulowy krem w towarzystwie grzanek z cheddarem. To bardzo prosta zupa, jednak trzeba przeżyć krojenie i smażenie cebuli. Warto na ten czas założyć narciarskie gogle i bluzkę, która zaraz potem wyląduje w praniu. Zapach cebuli jest tak intensywny, że nie ma z nim szans nawet najlepsza wentylacja. Jesteście gotowi?


  1. Cebule obierz i pokrój w piórka.
  2. Przygotuj duży garnek w którym będziesz robiła/robił zupę. Roztop w nim masło i dodaj olej. Wrzuć pokrojoną cebulę i smaż około 10-15 minut na małym ogniu. Tak długo aż cebula zmięknie i nabierze jasno brązowego koloru.
  3. Podkręć na chwilę nieco ogień i wlej wino. Niech alkohol odparuje.
  4. Następnie zalej cebulę bulionem do jej wysokości i dodaj obranego i pokrojonego w kostkę ziemniaka, 2 ząbki czosnku oraz tymianek. Gotuj kilka minut aż ziemniak zmięknie.
  5. Następnie jeszcze gorącą zupę zmiksuj na gładki krem. Gdyby była zbyt gęsta, dodaj jeszcze trochę bulionu. Na sam koniec dodaj śmietanę. Najlepiej zahartuj ją wcześniej odrobiną kremu z cebuli.
  6. Posmakuj zupę i w razie konieczności dopraw ją jeszcze wedle swoich upodobań. Podaj z grzankami, posypaną cheddarem.
  7. Smacznego!

krem cebulowy

Brak komentarzy

Odpowiedz