Składniki
- ugotowana kasza jaglana 1/2 woreczka
- mleko (roślinne lub krowie) 1/2 szklanki
- laska wanilii 1/2
- golden syrop lub miód 1 łyżka
- daktyle 3/4 szklanki
- orzeszki ziemne solone 4 łyżki
- czekolada mleczna lub gorzka 1/2 tabliczki
Snickers jaglany z karmelem daktylowym, to szybki i zdrowy deser. O zdrowotnych właściwościach jaglanki chyba nie muszę nikogo przekonywać. Jeśli kilka składników przygotujecie wcześniej, będzie naprawdę szybki w wykonaniu. Najlepiej zacząć od przygotowania daktyli, bo one potrzebują najwięcej czasu. Warto też wcześniej ugotować kaszę.
- Zacznij od przygotowania karmelu. Daktyle zalej wrzątkiem, tak by całe były przykryte i odstaw na godzinę. Po tym czasie odsącz je, ale pozostaw wodę. Zmiksuj na gładką masę i w razie konieczności (gdyby masa była zbyt gęsta) dolej trochę wody z moczenia.
- W małym rondelku umieść ugotowaną kaszę jaglaną, mleko, ziarenka z połowy laski wanilii oraz golden syrop lub miód. Podgrzewaj moment aż składniki się połączą. Następnie zmiksuj wszystko na gładką masę i ostudź.
- Solone orzeszki ziemne potłucz na mniejsze części w moździerzu.
- W małych słoiczkach lub miseczkach w których będziesz serwowała deser umieść na dnie trochę orzechów, na nie nałóż karmel daktylowy, następnie warstwę kaszy jaglanej.
- W kąpieli wodnej roztop czekoladę i jeszcze ciepłą i lejącą wylej na wierzch deserów. Górę deserów posyp resztą orzechów. Wstaw do lodówki. Deser będzie gotowy, gdy czekolada zastygnie.
- Smacznego!
mmmm brzmi zachęcająco :) i wygląda jak pięknie!
Dziękuję <3
Prawdziwe pyszności!
Mam jakiegoś pecha do jaglanych deserów (żaden nie wyszedł mi tak jak go sobie wyobrażałam ;)), ale ten wygląda tak smacznie, że chyba znowu się skuszę na próbę :)