bułki cynamonowe nowe

Odrywane bułki cynamonowe

  • 65 minut
  • 8 składników
100%
  • Nakryć 9
  • Przygotowanie 45 min
  • Gotowanie 20 min

Składniki

  • mąka pszenna 600 g
  • cukier 250 g
  • sól 1/2 łyżeczki
  • suche drożdże 3 opakowania (każde po 7g)
  • masło 250 g
  • mleko 400 ml
  • jajka 2 sztuki
  • cynamon 1,5 łyżeczki
 Od paru dni marzyły mi się drożdżówki. Oczyma wyobraźni jeszcze ciepłe popijałam je zimnym mlekiem. Wzięłam się więc do roboty i zagniotłam ciasto. Posiłkowałam się przepisem Nigelli z książki „How to be a domestic goddess”. Takim oto sposobem powstały norwegian cinnamon buns. Aromatyczne, całkiem szybkie w przygotowaniu i rewelacyjnie sprawdzające się jako dodatek do kawy. Myślę, że nie raz do nich wrócę.

 

  1. Do dużej miski przesiewamy mąkę. Dodajemy 100g cukru, sól i suche drożdże. Mieszamy. Rozpuszczamy 100g masła, dodajemy do niego mleko oraz rozbełtane jajka. Miksturę wlewamy do mąki. Zagniatamy elastyczne ciasto. Jeśli zbyt mocno się klei należy dodać jeszcze trochę mąki. Odstawiamy w ciepłe miejsce na około pół godziny, aby ciasto urosło.
  2. W międzyczasie robimy nadzienie. Resztę bardzo miękkiego masła (150 g) mieszamy dokładnie z cukrem (150 g) i cynamonem.
  3. Gdy ciasto urośnie, odrywamy od niego około 1/3. Ten mniejszy kawałek wałkujemy i umieszczamy na blaszce (wymiar około 24 cm x 33 cm) z papierem do pieczenia.
  4. Większą część ciasta również wałkujemy. Następnie smarujemy nadzieniem. Zwijamy w rulon i ostrym nożem kroimy na około 2 cm kawałki. Te kawałki umieszczamy rozcięciem ku górze na wcześniej przygotowanym i ułożonym w blaszce płacie ciasta. Odstawiamy na około 15 minut, aby ciasto ponownie nieco podrosło.
  5. Ciasto wkładamy do nagrzanego do 230 stopni piekarnika i pieczemy około 20 – 25 minut. Radzę jednak sprawdzać, czy bułki zbyt mocno nie spiekają się przed upływem tego czasu. Jeśli zaczną się zbyt mocno rumienić należy przykryć je folią aluminiową i piec dalej.

Smacznego!

bu-C5-82ki-2Bcynamonowe

Komentarzy: 5

Odpowiedz