Jogurtowe placki z brzoskwiniami

  • 20 minut
  • 8 składników
100%
  • Nakryć 2
  • Przygotowanie 5 min
  • Gotowanie 15 min

Składniki

  • brzoskwinia 1 sztuka
  • jogurt naturalny 250g
  • jajka 2 sztuki
  • mąka pszenna 1 i 1/3 szklanki
  • olej 2 łyżki + do smażenia
  • cukier brązowy około 3 łyżki
  • proszek do pieczenia 2 łyżeczki
  • sól do smaku

Wieki całe mnie tu nie było. Żyję i mam się dobrze. Powodem mojej nieobecności był oczywiście urlop i wojaże. Urlop już prawie skończony, zatem wracam do gotowania. Jeśli ciekawi Was moja dieta – to mimo wakacyjnego rozluźnienia (również ku memu zdziwieniu) na minusie mam 6,5 kg! Byłam przekonana, że wakacyjne żywienie w restauracjach i pozwalanie sobie na nieco więcej zepsuje to nad czym pracowałam przez ostatnie tygodnie. Okazało się jednak inaczej! Ufff… Dziś zapraszam na śniadaniowe placki jogurtowe z brzoskwiniami lub nektarynkami. Świetne w towarzystwie miodu lub jogurtu naturalnego.

 

  1. W misce umieszczamy jogurt, jaja, olej i cukier. Miksujemy chwilę.
  2. Następnie dodajemy przesianą mąkę wraz z solą i proszkiem do pieczenia. Miksujemy dalej. Jeśli ciasto wyda się Wam zbyt gęste można dodać odrobinę wody.
  3. Brzoskwinię kroimy na pół, a następnie na półplasterki.
  4. Rozgrzewamy patelnie z odrobiną oleju. Nakładamy po łyżce ciasta zachowując odstępy, ponieważ placki urosną (jednorazowo smażyłam po 4 sztuki).  Smażymy je na średnim ogniu przez około 2 minuty.
  5. Gdy nieco podrosną umieszczamy na każdym po kawałku brzoskwini, nieco wciskamy i przewracamy na drugą stronę. Znowu smażymy około 2 minuty.
placki-2Bjogurtowe-2Bz-2Bbrzoskwiniami

komentarzy 5

Odpowiedz