Spaghetti Aglio Olio e Peperoncino

  • 10 minut
  • 5 składników
100%
  • Nakryć 2
  • Przygotowanie 5 min
  • Gotowanie 5 min

Składniki

  • makaron spaghetti około 200g
  • oliwa z oliwek około 1/4 szklanki
  • czosnek 3 duże ząbki
  • ostre papryczki (w sezonie świeże) 2 sztuki
  • natka pietruszki kilka posiekanych gałązek
 Klasyka gatunku  – Spaghetti Aglio Olio e Pepperoncino, czyli zwyczajny makaron z ostrą papryczką, czosnkiem, oliwą i natką pietruszki. Idealny, gdy brakuje czasu. Zrobienie całości zajmuje tyle czasu, ile potrzeba na ugotowanie makaronu, czyli jakieś 10 minut. U mnie w domu to tzw. comfort food.

  1. Makaron gotujemy według przepisu na opakowaniu.
  2. W tym czasie na patelni rozgrzewamy oliwę. Na rozgrzaną oliwę wrzucamy drobno posiekany czosnek. Chwilę smażymy. Trzeba bardzo uważać żeby czosnek się nie przypalił! Gdy za długo go obsmażymy zrobi się gorzki i mało smaczny.
  3. Dodajemy drobno posiekane papryczki i odcedzony makaron. Całość mieszamy tak żeby oliwa dokładnie „obkleiła” makaron. Do tego wszystkiego dorzucamy drobno posiekaną natkę pietruszki, mieszamy i gotowe!
  4. Można, ale nie trzeba (bo samo w sobie jest wyśmienite ) posypać parmezanem, albo jakimś innym startym twardym serem :)

aglio

Jeden komentarz

Odpowiedz