Składniki
- mąka pszenna 200 g + do podsypania
- cukier puder 40 g
- sól szczypta
- żółtko 1 sztuka
- zimna woda 1 łyżka
- landrynki około 100 g
Obiecuję, że to już ostatni serduszkowo – walentynkowo wpis. Nie mogłam się powstrzymać i przygotowałam szybkie kruche ciastka z witrażykami. Są pyszne i proste w przygotowaniu. Dodatkowo pięknie się prezentują. Wystarczy zagnieść szybkie kruche ciasto i utłuc trochę landrynek.
-
Mąkę pomieszaj z przesianym cukrem pudrem i szczyptą soli. Dodaj pokrojone w kostkę zimne masło i szybko rozetrzyj w dłoniach. A najlepiej użyj (jeśli posiadasz) mieszadła do kruchego ciasta. Dodaj żółtko i jedną łyżkę zimnej wody. Zagnieć szybko ciasto i uformuj w kulę. Wstaw do lodówki na około 20 minut
-
Landrynki pogrupuj kolorami. Każdy kolor włóż do osobnego mocnego worka (dobrze sprawdzą się worki do mrożonek) i rozbij na drobinki. Możesz to zrobić np. wałkiem, albo młotkiem ;) Świetnie sprawdzi się również tłuczek do mięsa.
-
Ciasto rozwałkuj i podsyp odrobiną maki. Wycinaj ciastka. Jeśli nie masz specjalnej ażurowej foremki, użyj zwykłej, a środki wytnij czymś mniejszym np. korkiem od butelki.
-
Układaj ciastka na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia, środki wypełniaj utłuczonymi landrynkami. Piekarnik nastaw na 180 °C. Piecz ciastka około 6-8 minut. Po wyciągnięciu z piekarnika, ostudź zanim ściągniesz z blaszki. Smacznego.
Akurat na czasie, wyśmienite
jakie urocze :)
Pingback: 7 gadżetów, które warto mieć w swojej kuchni! - Co Pysznego?Co Pysznego?