Kruche ciastka z witrażykami

  • 30 minut
  • 6 składników
100%
  • Nakryć 30 sztuk
  • Przygotowanie 20 min
  • Gotowanie 10 min

Składniki

  • mąka pszenna 200 g + do podsypania
  • cukier puder 40 g
  • sól szczypta
  • żółtko 1 sztuka
  • zimna woda 1 łyżka
  • landrynki około 100 g

Obiecuję, że to już ostatni serduszkowo – walentynkowo wpis.  Nie mogłam się powstrzymać i przygotowałam szybkie kruche ciastka z witrażykami. Są pyszne i proste w przygotowaniu. Dodatkowo pięknie się prezentują. Wystarczy zagnieść szybkie kruche ciasto i utłuc trochę landrynek.


  1. Mąkę pomieszaj z przesianym cukrem pudrem i szczyptą soli. Dodaj pokrojone w kostkę zimne masło i szybko rozetrzyj w dłoniach. A najlepiej użyj (jeśli posiadasz) mieszadła do kruchego ciasta. Dodaj żółtko i jedną łyżkę zimnej wody. Zagnieć szybko ciasto i uformuj w kulę. Wstaw do lodówki na około 20 minut

  2. Landrynki pogrupuj kolorami. Każdy kolor włóż do osobnego mocnego worka (dobrze sprawdzą się worki do mrożonek) i rozbij na drobinki. Możesz to zrobić np. wałkiem, albo młotkiem ;) Świetnie sprawdzi się również tłuczek do mięsa.

  3. Ciasto rozwałkuj i podsyp odrobiną maki. Wycinaj ciastka. Jeśli nie masz specjalnej ażurowej foremki, użyj zwykłej, a środki wytnij czymś mniejszym np. korkiem od butelki.

  4. Układaj ciastka na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia, środki wypełniaj utłuczonymi landrynkami. Piekarnik nastaw na 180 °C. Piecz ciastka około 6-8 minut.  Po wyciągnięciu z piekarnika, ostudź zanim ściągniesz z blaszki. Smacznego.

 

ciastka z witrażykami