Składniki
- mix sałat 1 opakowanie
- buraki - upieczone, ostudzone i obrane 2 średnie sztuki
- granat 1 sztuka
- pistacje 1 garść
- ser pleśniowy Lazur 1 sztuka
- ostra musztarda 1 łyżeczka
- płynny miód 1 łyżeczka
- czosnek 1 ząbek
- sok z cytryny 1 łyżeczka
- oliwa 1/2 szklanki
- sól do smaku
- pieprz do smaku
Walentynki za chwilę. Z tej okazji możecie iść do knajpy, ale możecie też zostać w domu i przygotować coś ekstra. Ja stanowczo jestem fanką tej drugiej opcji, do czego i Was namawiam. Sałata, którą dziś Wam proponuję jest częścią menu, które zaproponowałam w innym poście dotyczącym Walentynkowego S.O.S.
Jest szybka i prosta w przygotowaniu. Nie sprawi kłopotu nawet tym z Was, którzy w kuchni nie czują się zbyt swobodnie. Z założenia sałata jest wegetariańska – jednak jeśli chcecie, to świetnie będzie do niej pasowała szynka parmeńska.
- Jeśli zdecydowałeś się sam upiec buraki – to na początek dokładnie je umyj, każdego zawiń w folię aluminiową i wstaw do nagrzanego do 200 stopni piekarnika. Piecz około godziny (do miękkości). Następnie je ostudź i obierz. Pokrój w nie za cienkie plastry. Z każdego plastra wycinaj serca malutką foremką do ciastek.
- Jeśli kupiłeś gotowego buraka, to jedynie pokrój go w plastry i wycinaj serca.
- W głębokich talerzach układaj sałatę. Na wierzchu serca z buraka. Pokrusz też ser. Pistacje obierz i posiekaj, ale nie za drobno. Posyp nimi sałatę.
- Granata przekrój na pół w poprzek i obstukując go wysyp ziarenka – dodaj je również do sałaty.
- Jeśli nie robisz sałaty wegetariańskiej, dodaj też porwaną szynkę parmeńską.
- Przygotuj sos. W kubku umieść musztardę, miód, sok z cytryny oraz przeciśnięty przez praskę czosnek. Wymieszaj. Dodawaj powoli oliwę i energicznie mieszaj, aby wszystkie składniki sosu się połączyły. Przypraw solą i pieprzem. Gotowym sosem polej sałatę przed samym podaniem.
Wygląda pięknie. Połączenie smaków wydaje mi się idealne. Sprawdzę koniecznie. Zaskoczę męża :). Zamierzam się u Ciebie zadomowić nieco : ).
Cieszę się bardzo, że przypadło Ci do gustu :)