Miłosna sałata

  • 15 minut
  • 12 składników
86%
  • Nakryć 2
  • Przygotowanie 15 min

Składniki

  • mix sałat 1 opakowanie
  • buraki - upieczone, ostudzone i obrane 2 średnie sztuki
  • granat 1 sztuka
  • pistacje 1 garść
  • ser pleśniowy Lazur 1 sztuka
  • ostra musztarda 1 łyżeczka
  • płynny miód 1 łyżeczka
  • czosnek 1 ząbek
  • sok z cytryny 1 łyżeczka
  • oliwa 1/2 szklanki
  • sól do smaku
  • pieprz do smaku

Walentynki za chwilę. Z tej okazji możecie iść do knajpy, ale możecie też zostać w domu i przygotować coś ekstra. Ja stanowczo jestem fanką tej drugiej opcji, do czego i Was namawiam. Sałata, którą dziś Wam proponuję jest częścią menu, które zaproponowałam w innym poście dotyczącym Walentynkowego S.O.S.

Jest szybka i prosta w przygotowaniu. Nie sprawi kłopotu nawet tym z Was, którzy w kuchni nie czują się zbyt swobodnie. Z założenia sałata jest wegetariańska – jednak jeśli chcecie, to świetnie będzie do niej pasowała szynka parmeńska.

  1. Jeśli zdecydowałeś się sam upiec buraki – to na początek dokładnie je umyj, każdego zawiń w folię aluminiową i wstaw do nagrzanego do 200 stopni piekarnika. Piecz około godziny (do miękkości). Następnie je ostudź i obierz. Pokrój w nie za cienkie plastry. Z każdego plastra wycinaj serca malutką foremką do ciastek.
  2. Jeśli kupiłeś gotowego buraka, to jedynie pokrój go w plastry i wycinaj serca.
  3. W głębokich talerzach układaj sałatę. Na wierzchu serca z buraka. Pokrusz też ser. Pistacje obierz i posiekaj, ale nie za drobno. Posyp nimi sałatę.
  4. Granata przekrój na pół w poprzek i obstukując go wysyp ziarenka – dodaj je również do sałaty.
  5. Jeśli nie robisz sałaty wegetariańskiej, dodaj też porwaną szynkę parmeńską.
  6. Przygotuj sos. W kubku umieść musztardę, miód, sok z cytryny oraz przeciśnięty przez praskę czosnek. Wymieszaj. Dodawaj powoli oliwę i energicznie mieszaj, aby wszystkie składniki sosu się połączyły. Przypraw solą i pieprzem. Gotowym sosem polej sałatę przed samym podaniem.

 

sałata 1

komentarze 2

Odpowiedz