Sałata z polędwiczką wieprzową

  • 25 minut
  • 17 składników
80%
  • Nakryć 2
  • Przygotowanie 20 min
  • Gotowanie 5 min

Składniki

  • mix sałat 100 g
  • pomidorki koktajlowe 10
  • marchewka 1 sztuka
  • ogórek świeży 1/2 sztuki
  • cebula dymka 2 sztuki
  • papryka czerwona 1/2 sztuki
  • polędwiczka wieprzowa 500g
  • sos sojowy 4 łyżki
  • oliwa lub olej rzepakowy 1/2 szklanki
  • sos Sriracha 2 łyżeczki
  • syrop klonowy lub miód 1 łyżka
  • ocet ryżowy 4 łyżki
  • cytryna 1/2 sztuki
  • czosnek 1 ząbek
  • sól do smaku
  • pieprz do smaku
  • prażony sezam do smaku

Mój blog powoli ewaluuje. Myślę, że w najbliższych miesiącach światło dzienne ujrzy jego nowa wersja. Sporo pracy jeszcze przede mną. Jedną z nowości jest fakt, że od czasu do czasu pojawiać się tu będą przepisy mięsne. Absolutnie jednak nie rezygnuję z przepisów wegetariańskich, mało tego – myślę, że coraz więcej ciekawych receptur znajdą też u mnie weganie. Dziś jednak zapraszam na kolorową i sycącą obiadową sałatę z polędwiczką wieprzową. W wersji wegetariańskiej podaję ją z serem camembert. Oczywiście świetnie sprawdzą się tu również grzanki.

  1. Zaczynamy od polędwiczki. Oczyszczamy ją z błonek, myjemy i suszymy. Kroimy w około centymetrowe plastry i mieszamy z sosem sojowym. Zostawiamy na około 10 minut. Sos powinien wchłonąć się w mięso. Po tym czasie, na dobrze rozgrzanym oleju smażymy polędwiczki po około 3 minuty z każdej strony. Muszą być kruche i ładnie przyrumienione.
  2. W misce mieszamy sałaty wraz z pomidorkami pokrojonymi w połówki, wstążkami z ogórka i marchewki (robimy je za pomocą obieraczki do warzyw). Dorzucamy również pokrojoną w cienkie plasterki dymkę oraz paprykę w cienkich paskach.
  3. Przygotowujemy sos. Łączymy ze sobą olej, sos Sriracha, syrop klonowy, ocet ryżowy, sok wyciśnięty z połowy cytryny, sól, pieprz i bardzo drobno posiekany czosnek. Bardzo dokładnie i energicznie mieszamy, aby powstała emulsja. Smakujemy i w razie potrzeby dodajemy któryś ze składników.
  4. Warzywa mieszamy z sosem. Przekładamy do talerzy (ja podaję sałaty w głębokich). Na wierzchu układamy polędwiczkę; całość posypujemy uprażonym sezamem.

 

 

sałata

komentarze 4

  1. Pingback: sposoby na przetrwanie upałówCo Pysznego?

  2. Pingback: 10 rad, które ułatwią przygotowanie posiłków do szkoły - Co Pysznego?Co Pysznego?

Odpowiedz