Lemon curd

  • 15 minut
  • 4 składników
75%
  • Nakryć 4
  • Przygotowanie 5 min
  • Gotowanie 10 min
  • Skill Level

Składniki

  • cytryny 2
  • jajka 2
  • cukier 110 g
  • masło 70 g
Na zagranicznych blogach lemon curd widywałam od lat. Potem zaczął pojawiać się na polskich. W końcu sama postanowiłam sprawdzić, czy ten jakże ubóstwiany wszem i wobec cytrynowy krem jest taki rewelacyjny. Nie miałam pomysłu jak go wykorzystać, dlatego od paru dni wyjadamy go łyżeczką prosto ze słoika. Na szaro bury wolny dzień jak znalazł. Robi się go bardzo szybko. Może stać w lodówce do 2 tygodni. Myślę, że będzie świetnym dodatkiem do kruchych babeczek.
  1. Cytryny dokładnie myjemy. Ścieramy z nich skórkę oraz wyciskamy sok.
  2. Wszystkie składniki: jajka, skórkę, sok, cukier i masło umieszczamy w  kąpieli wodnej. Ciągle mieszając trzepaczką podgrzewamy całość do momentu aż krem zgęstnieje.
  3. Studzimy i przekładamy do słoiczka, który przechowujemy w lodówce do 2 tygodni.

 

lemon-2Bcurd-2Bgotowy

komentarze 4

  1. Pingback: Lemon Fool | Co Pysznego?

Odpowiedz