Włoskie pulpety z tuńczyka – polpette di tonno

  • 20 minut
  • 11 składników
100%
  • Nakryć 1
  • Przygotowanie 5 min
  • Gotowanie 15 min

Składniki

  • tuńczyk kawałki w sosie własnym 1 puszka
  • cebula 1/2 małej sztuki
  • czosnek 2 ząbki
  • jajko 1 sztuka
  • bułka tarta 1/2 szklanki
  • olej do smażenia
  • oregano do smaku
  • bazylia do smaku
  • papryka słodka w proszku do smaku
  • sól do smaku
  • pieprz do smaku
Co jakiś czas bywam słomianą wdową… i wtedy właśnie bardzo, ale to bardzo mocno nie chce mi się gotować. No bo dla kogo? Dla samej siebie? No niby można (a nawet trzeba, aby przeżyć). Gdy jestem sama, to wchodzi we mnie jakiś mega leń. Wówczas zazwyczaj zadowalam się kanapkami lub kanapkami na ciepło. Bywa, że zrobię zupę, ale wtedy musi być duży gar, aby było jej na kilka dni.

Dziś postawiłam jednak na zrobienie czegoś bardziej ambitnego. Posiłkowałam się tym co miałam w domu (leń!) ;) No i wyszło! Jak się okazuje już to ktoś kiedyś przede mną zrobił i nazwał włoskimi pulpetami z tuńczyka – polpette di tonno. Z podanych składników wychodzi około 12 malutkich pulpetów świetnych do makaronu. U mnie z prostym sosem pomidorowym i makaronem bucatini (to takie spaghetti z dziurką w środku, do którego rewelacyjnie wpływa sos).

  1. Do miski wrzucamy dokładnie odsączonego tuńczyka oraz bardzo drobno posiekaną cebulę oraz czosnek.
  2. Mieszamy – najlepiej robić to ręką, tak jak przy kotletach mielonych. Doprawiamy.
  3. Dodajemy jajko i nadal dokładnie wyrabiamy masę. Następnie dosypujemy bułkę tartą (około pół szklanki). Dodawałam na oko. Masa nie może zbytnio się rozpadać, ani zbyt kleić – konsystencja musi pozwalać na bezproblemowe lepienie pulpetów.
  4. Gotowe ulepione pulpety smażymy do zezłocenia.
pulpety z tuńczyka

komentarzy 5

  1. Pingback: 10 rad, które ułatwią przygotowanie posiłków do szkoły - Co Pysznego?Co Pysznego?

Odpowiedz