Sałata z pikantnym truskawkowym dressingiem i grillowanym serem

  • 25 minut
  • 12 składników
100%
  • Nakryć 2
  • Przygotowanie 10 min
  • Gotowanie 15 min

Składniki

  • mix sałat 100g
  • rzodkiewki kilka sztuk
  • pomidorki koktajlowe kilka sztuk
  • wędzone ser w stylu oscypka (u mnie Zakopiański) 4 małe sztuki
  • ulubione pestki/ziarna do posypania
  • truskawki świeże lub mrożone 100g
  • czosnek 1 ząbek
  • ostra papryczka 1/2 małej sztuki
  • ocet ryżowy 3 łyżki
  • syrop klonowy lub płynny miód 3 łyżki
  • olej odrobina do grillowania
  • sól do smaku

Sałata goni sałatę w tym kulinarnym sezonie. Ich składniki ogranicza tylko nasza wyobraźnia. Kolejna, którą Wam proponuję jest inspirowana „biedronkową gazetką”. Powaga! ;) Wyszła obłędnie pyszna. Połączenie wędzonego sera i pikantnych truskawek skradło moje podniebienie! Już w zeszłym roku odkryłam pikantny sos truskawkowy, który świetnie sprawdzi się jako dodatek do ryby (klik). Skusicie się? :)

  1. Zaczynamy od przygotowania sosu (będzie musiał ostygnąć). W małym garnuszku umieszczamy pokrojone truskawki. Podgrzewamy aż zmiękną i zaczną się rozpadać.
  2. Następnie dodajemy przeciśnięty przez praskę czosnek, posiekaną drobno papryczkę, sól, ocet ryżowy i syrop klonowy lub miód do smaku.  Gotujemy całość jeszcze kilka około 3 minuty, następnie miksujemy na gładką emulsję. W razie potrzeby jeszcze doprawiamy. Odstawiamy do ostygnięcia.
  3. W głębokim talerzu układamy sałatę, pokrojoną rzodkiewkę i pomidory.
  4. Na patelni grillowej smażymy na małym ogniu ser. Musi być przyrumieniony z wierzchu i miękki w środku. Jeszcze ciepły kroimy ukośnie w plastry, układamy na sałacie.
  5. Całość polewamy truskawkowym sosem i posypujemy prażonymi ziarnami i pestkami.

    sałata

Brak komentarzy

Odpowiedz