ciasto na pierogi

Proste i szybkie ciasto na pierogi

  • 23 minut
  • 4 składników
100%
  • Nakryć 40 dużych sztuk
  • Przygotowanie 20 min
  • Gotowanie 3 min

Składniki

  • mąka pszenna 1/2 kg + do podsypywania
  • sól 1 łyżeczka
  • jajko 1 sztuka
  • wrząca woda na oko

Do świąt coraz mniej czasu. Aby uniknąć stresu proponuję Wam już teraz przygotowanie części potraw. Świetnym pomysłem na zaoszczędzenie czasu jest wcześniejsze zrobienie pierogów. Zamrożone mogą sobie spokojnie czekać na Wigilię. Uwierzcie mi, że ciasto na pierogi to żadna filozofia! Jestem pewna, że każdy sobie z nim poradzi. Jest szybkie i proste – czyli takie jak lubimy najbardziej.

Z połowy kilograma mąki wyszło mi ponad 40 dużych pierogów o średnicy 10 cm. Są naprawdę spore, ponieważ za jednym posiedzeniem jestem w stanie zjeść ich najwyżej pięć. Oczywiście wiele zależy od tego jak cienko rozwałkujecie ciasto oraz jakiej wielkości pierogi będziecie wycinali. Możecie też oczywiście podwoić składniki jeśli macie naprawdę dużą rodzinę. W liście składników nie podaję Wam ilości wody – dlatego też zrobiłam zdjęcia, abyście wiedzieli jak mniej więcej ciasto powinno wyglądać po jej dodaniu.

Przed ewentualnym mrożeniem pierogi gotuj w osolonej wodzie około 3 minuty, aż wypłyną. Studź pojedynczo i tak samo mroź. Dopiero zamrożone poporcjuj.

Być może zainteresuje Was również przepis na proste i szybkie ciasto naleśnikowe.


  1. Odmierz pół kilo mąki. Przesiej ją do dużej miski i dodaj 1 łyżeczkę soli.
  2. Zagotuj wodę w czajniku. Do miski z mąką wlewaj powoli wrzątek i mieszaj drewnianą łyżką , aż powstaną „kluchy” takie jak na zdjęciu.
  3. Przełóż gorące ciasto na stolnicę podsypaną mąką i zostaw aż nieco przestygnie, tak aby móc je wyrabiać ręką.
  4. Na środek wbij jajko i zacznij wyrabiać elastyczne i miękkie ciasto. W razie potrzeby podsyp odrobiną mąki.
  5. Gdy ciasto jest zwarte i elastyczne możesz zacząć robić pierogi. Odrywaj po kawałku ciasta, wałkuj dosyć cienko, ale nie tak aby ciasto się przerywało. Wycinaj kółka, nakładaj farsz i zlepiaj pierogi. Rozwałkowane ciasto może się kleić. Podsypuj mąką. Jednak nie za dużo, aby pierogi nie stały się sztywne.
  6. Gotuj w osolonym wrzątku około 3 minuty aż wypłyną.
  7. Smacznego!

kolaż cz 1

kolaż cz 2

ciasto na pierogi

Komentarzy: 2

Odpowiedz Natalia20041989 Anuluj