Składniki
- naleśniki około 10 sztuk
- masło orzechowe do smarowania
- banany 2 sztuki
- masło do smażenia około 2 łyżki
- płynny karob - melasa z chleba świętojańskiego do polania
- gorzka czekolada 2-3 kostki
Lubicie naleśniki? Podobno wszyscy je lubią. Choć takie stołówkowe, nasiąknięte olejem, czy innym tłuszczem przyprawiają mnie o dreszcze i staram się ich unikać. Od lat korzystam z jednego niezawodnego przepisu. Naleśniki piekę na elektrycznej naleśnikarce, co sprawia, że w ogóle nie muszę używać do nich tłuszczu. Dodaje go nieco do ciasta – to w zupełności wystarcza.
Tym razem mam dla Was banalny przepis na naleśniki z masłem orzechowym i bananami. Przesmażone na chrupko na maśle, polane płynnym karobem (melasą z chleba świętojańskiego) i posypane startą gorzką czekoladą są istną petarda smakową! Gdy najdzie Was na coś słodkiego, koniecznie wypróbujcie to połączenie.
- Przygotuj naleśniki według przepisu, który podałam wyżej.
- Każdy naleśnik posmaruj warstwą masła orzechowego.
- Banana pokrój w plasterki i ułóż na maśle orzechowym.
- Złóż naleśniki. Smaż na niewielkim ogniu na maśle przez kilka minut z każdej strony.
- Przyrumienione naleśniki polej płynnym karobem i posyp startą gorzką czekoladą.
- Smacznego!
Wyglądają bardzo ale to bardzo kusząco i do tego te piękne zdjęcia :)
Bardzo lubię takie naleśniki. Twoje wyszły perfekcyjnie:)
Z masłem orzechowym wszystko zjem <3 Pięknie wyglądają :)
Bardzo apetyczne! Takich jeszcze nie robiłam!
Kocham połączenie masła orzechowego i bananów. Mniam
Świetny przepis. Musza być pyszne.