pide_(800_x_600) nowe

Pide – turecka pizza

  • 55 minut
  • 16 składników
100%
  • Nakryć 4
  • Przygotowanie 40 min
  • Gotowanie 15 min

Składniki

  • mąka pszenna 400g + do podsypywania
  • ciepła (nie gorąca) przegotowana woda około 260ml
  • drożdze instant 1 łyżeczka
  • cukier 1 łyżeczka + szczypta do farszu
  • sól 1 łyżeczka + szczypta do farszu
  • ziemniaki 6 średnich
  • cebula 1 średnia
  • czosnek 2 ząbki
  • ostra czerwona papryczka 1 mała sztuka
  • natka pietruszki 1/2 pęczka
  • słodka papryka w proszku 2 łyżeczki
  • słodka wędzona papryka w proszku 1 łyżeczka
  • kmin rzymski w proszku 2 łyżeczki
  • curry 1 łyżeczka
  • piperz do smaku
  • oliwa do smażenia

Bardzo lubię odkrywać nowe smaki, albo zmieniać receptury klasycznych potraw. Tak jest w przypadku tej pizzy. Niby ciasto podobne, ale nieco inne. Farsz również jak na pizze nietypowy… bo z ziemniaków!
To jednak od Was zależy jaki farsz wybierzecie. Może być klasyczny, z mięsem, z warzywami i serem. Decyzja należy do Was.

W Turcji nigdy nie byłam, ale zasięgnęłam  języka i ponoć pide*  można kupić tam w wielu miejscach. Z podanych składników wychodzą 4 spore pizze. Nie daliśmy rady zjeść wszystkiego w dwie osoby – zatem polecam zmniejszenie proporcji, ewentualnie zamrożenie ciasta (tak zrobiłam).

Jakiś czas temu dostałam od przyjaciół zestaw przypraw w bardzo poręcznym opakowaniu tzw. 4-in-1. W skład zestawu wchodzą świetnie mieszanki: tandoori, biryani, tikka masala oraz rogan josh. Będąc na wakacjach warto coś takiego sobie przywieźć! Dzięki Kaja i Radziu! :)

 

  1. Drożdże rozpuszczamy w niewielkiej ilości ciepłej wody z dodatkiem cukru. Odstawiamy na około 10/15 minut.
  2. Po tym czasie mąkę przesiewamy do sporej miski, dodajemy sól oraz drożdże z cukrem. Podlewamy wodą i zagniatamy ciasto. Będzie dosyć klejące. Gdyby zbyt mocno kleiło się do dłoni należy podsypać mąką. Ugniatamy przez około 5 minut. Odstawiamy do wyrośnięcia.
  3. Robimy farsz. Gotujemy obrane i pokrojone w kawałki ziemniaki (ja gotuje na parze).
  4. W tym samym czasie pokrojoną w dosyć drobną kostkę cebulę oraz poszatkowany czosnek i ostre papryczki smażymy na oliwie. Gdy cebula zmięknie, dodajemy na patelnie mieszankę przypraw (słodka i wędzona papryka, kmin rzymski, curry). Energicznie mieszamy i smażymy jeszcze przez około minutę. Patelnię zdejmujemy z palnika.
  5. Ugotowane ziemniaki tłuczemy (robimy puree), dodajemy zawartość patelni i dokładnie mieszamy. Doprawiamy solą, pieprzem i szczyptą cukru. W razie potrzeby dodajemy jeszcze curry lub kminu rzymskiego. Na końcu dodajemy drobno posiekana natkę pietruszki.
  6. Wyrośnięte ciasto na pide jeszcze raz zagniatamy. Dzielimy je na 4 części wielkości pięści. Cienko wałkujemy podsypując mąką. Staramy się ciastu nadać owalny kształt. Na rozwałkowany placek nakładamy ziemniaczany farsz. Brzegi ciasta zawijamy do środka, tak aby nasze pide kształtem przypominało kajak.
  7. Rozgrzewamy piekarnik do maximum. Pide pieczemy do czasu aż brzegi ładnie się zarumienią. Około 10/15 minut.

* Przepis, którym inspirowałam się pochodzi z bloga „Turcja od kuchni”

pide_-800_x_600-

Komentarzy: 9

Odpowiedz