Świąteczny pasztet z soczewicy i kaszy jaglanej z żurawiną

  • 70 minut
  • 17 składników
59%
  • Nakryć 4-6
  • Przygotowanie 20 min
  • Gotowanie 50 min

Składniki

  • zielona soczewica 200g
  • kasza jaglana 100g
  • cebula 1 duża
  • czosnek 3 ząbki
  • żurawina suszona 1/2 szklanki
  • olej 1/3 szklanki + do smażenia
  • jajko (opcjonalnie) 1 sztuka
  • sos sojowy 4 łyżki
  • liście laurowe 2 sztuki
  • ziele angielskie 2 kulki
  • goździki 2 sztuki
  • majeranek 1 łyżeczka
  • cząber 1 łyżeczka
  • lubczyk 1 łyżeczka
  • gałka muszkatołowa 1/4 łyżczki
  • sól do smaku
  • pieprz do smaku

Święta tuż tuż! Nawet się nie obejrzymy, a będzie Nowy Rok. Dlatego radzę spiąć się i zacząć planowanie świątecznego menu. Nie wiem jak u Was, ale u mnie obowiązkowo musi pojawić się bezmięsny pasztet. Zazwyczaj robiłam go z czerwonej soczewicy i marchewki. Tym razem jednak czas na zmiany. Zapraszam na pasztet z soczewicy i kaszy jaglanej. Użyłam zielonej soczewicy i zamiast warzyw dodałam kaszy jaglanej z którą ostatnio szaleję. Pasztet jest wilgotny, świetnie się rozsmarowuje, ale też nie ma problemu, aby go pokroić. Z chrzanem jest po prostu przepyszny! Jeśli nie lubicie żurawiny możecie ją pominąć, choć moim zdaniem nadaje całości świątecznego klimatu i słodko kwaśnego charakteru. Jest jeszcze jedna sprawa – jestem przekonana, że ten pasztet będzie smakował również mięsożercom.  Możecie też pominąć jajko – wówczas pasztet będzie w 100% wegański.


  1. Ugotuj, odsącz z wody i ostudź kaszę jaglaną.
  2. To samo zrób z soczewicą – ugotuj ją do miękkości w osolonej wodzie (około 20-30 minut), odsącz dokładnie z wody i ostudź.
  3. Połącz soczewicę z kaszą.
  4. W międzyczasie pokrój cebulę w drobną kostkę a czosnek w plasterki i usmaż je na odrobinie oleju z dodatkiem liści laurowych, goździków i ziela angielskiego. Gdy cebula się zezłoci usuń liście, goździki i ziele. Przyprawy wyrzuć, a cebulę dodaj do kaszy i soczewicy.
  5. Dodaj do masy wszystkie przyprawy (oprócz żurawiny), olej, sos sojowy i zmiksuj na gładko ręcznym blenderem. Posmakuj masę i jeśli jest taka potrzeba dodaj jeszcze przypraw. Dorzuć żurawinę i wmieszaj ją do masy łyżką.
  6. Na koniec – gdy całość jest już przyprawiona dodaj rozkłócone jajko i dokładnie całość wymieszaj. Jeśli chcesz, aby pasztet był wegański pomiń jajko.
  7. Piekarnik nagrzej do 200 stopni. Masę przełóż do foremki. Ja użyłam jednorazowej aluminiowej o długości około 25 cm. Nie musisz niczym smarować foremki jeśli używasz aluminiowej lub silikonowej. Jeśli używasz metalowej to wyłóż ją papierem do pieczenia.
  8. Wstaw pasztet do nagrzanego piekarnika i piecz go około 40-50 minut. Z wierzchu powinien się przyrumienić. Zanim zaczniesz  kroić – całkowicie go wystudź. Smacznego!

 

pasztet z soczewicy i kaszy jaglanej

 Inspiracja

Like 26 Dislike 18