Zupa szpinakowa

  • 30 minut
  • 14 składników
84%
  • Nakryć 4
  • Przygotowanie 15 min
  • Gotowanie 15 min

Składniki

  • szpinak mrożony około 250 g
  • marchewka 2 sztuki
  • korzeń pietruszki 1 sztuka
  • seler nie za duży kawałek
  • ziemniaki 2 średnie
  • czosnek 2 ząbki
  • bulion warzywny około 1,5 l
  • masło 1 łyżka
  • gałka muszkatołowa do smaku
  • sół i pieprz do smaku
  • śmietanka 30% 1/4 szklanki
  • śmietankowy serek topiony (opcjonalnie) około 50 g
  • odrobina soku z cytryny lub octu (opcjonalnie) do smaku
  • jajka na twardo do podania

Moja zimowa faza na zupy nie mija. Dzień bez gorącego talerza, dniem straconym! Z tej potrzeby powstała kolejna fantastyczna zupa, warta zapamiętania i spisania prostej receptury. Podałam ją z jajkiem, bo z wyglądu przypomina szczawiówkę. W smaku jest jednak łagodna i nieskromnie napiszę… przepyszna! W ramach wariacji, następnym razem podam ją z drobnym makaronem. Użyłam mrożonego szpinaku, bo akurat taki miałam w domu. Równie dobrze sprawdzi się świeży. Nie pomijajcie czosnku i gałki muszkatołowej! Bez nich ta zupa nie będzie smakowała, tak jak powinna.


  1. W garnku rozgrzej masło, dodaj przeciśnięty przez praskę czosnek. Smaż chwilkę uważając, aby go nie przypalić. Dodaj zamrożony szpinak. Często mieszaj, aż szpinak się rozmrozi. Odparuj go chwilę.
  2. Marchewkę, pietruszkę, selera i ziemniaki obierz. Pokrój w drobną kostkę. Dodaj do garnka ze szpinakiem i zalej bulionem. Gotuj aż warzywa zmiękną.
  3. Dodaj śmietankę i serek topiony jeśli używasz. Przypraw solą, pieprzem i gałką muszkatołową i jeśli jest taka potrzeba – odrobiną cytryny.
  4. Podaj z jajkiem na twardo. Smacznego!

 

zupa szpinakowa

Like 46 Dislike 9

komentarzy 8

  1. Zupa szpinakowa należy do jednych z moich ulubionych zup. Do tego dużo czosnku i śmietany. Mniamm

    marcepanowykacik 21/01/2018 o 09:46 Odpowiedz
  2. No właśnie ja także nie jadłam zupy szpinakowej. Szukam w internecie właśnie jakiś nowych przepisów aby nasz żołądek poczuł nieco inne smaki:) na pewno wypróbuję ten przepis.

  3. Właśnie jestem po, jest przepyszna . Nawet moj szescioletni synek, ktory nie cierpi szpinaku zjadl ze smakem. Pozdrawiam i milego gotowania ☺

Odpowiedz