Farfalle z dynią i pieczarkami

  • 30 minut
  • 13 składników
100%
  • Nakryć 2
  • Przygotowanie 15 min
  • Gotowanie 15 min

Składniki

  • makaron farfalle 160g
  • dynia 350g (przed obraniem)
  • pieczarki 150g
  • cebula 1 średnia
  • czosnek 2 ząbki
  • ostra papryczka 1/2 małej sztuki
  • śmietana 30% 1 kubek (200g)
  • oliwa do smażenia
  • tymianek 1/2 łyżeczki
  • sól do smaku
  • pieprz do smaku
  • natka pietruszki do smaku
  • kurkuma dla koloru
No i stało się… dzień coraz krótszy, a to oznacza mniej czasu na zrobienie przyzwoitego zdjęcia w przyzwoitym świetle. Ciągle jednak się uczę i mam nadzieję, że w nadchodzących miesiącach uda mi się skompletować i urządzić mini amatorskie studio fotograficzne w którym będę mogła robić zdjęcia również po zmroku. Tymczasem zapraszam na pierwszy dyniowy przepis w tym sezonie. Taki czas, taka pora! Dynia będzie pojawiała się na słodko i na wytrawnie. Będzie się działo w najbliższych tygodniach. ;) Na początek zapraszam  na makaron – użyjcie swojego ulubionego kształtu. U mnie tym razem farfalle pełnoziarniste w towarzystwie dyni, pieczarek, ostrej papryczki i tymianku. Bardzo sympatyczne danie. Może przypadnie Wam do gustu.

  1. Cebulę kroimy w drobną kostkę i smażymy chwilę na oliwie.
  2. Dodajemy drobno posiekany czosnek oraz drobno pociętą papryczkę. Następnie na patelnie dorzucamy obraną i pokrojona w kostkę dynię. Smażymy około 7-10 minut.
  3. Gdy dynia zmięknie dodajemy tymianek oraz obrane i pokrojone w plastry pieczarki. Dajemy im kolejne kilka minut na patelni (około 3).
  4. Gdy pieczarki zaczną zmniejszać objętość, dodajemy kremówkę i na średnim ogniu podgrzewamy do czasu, aż sos zacznie gęstnieć. Przyprawiamy solą i pieprzem. Można dodać małą szczyptę kurkumy dla koloru i dodać natki pietruszki.makaron z dynią 1

Brak komentarzy

Odpowiedz