Składniki
- makaron farfalle 160g
- dynia 350g (przed obraniem)
- pieczarki 150g
- cebula 1 średnia
- czosnek 2 ząbki
- ostra papryczka 1/2 małej sztuki
- śmietana 30% 1 kubek (200g)
- oliwa do smażenia
- tymianek 1/2 łyżeczki
- sól do smaku
- pieprz do smaku
- natka pietruszki do smaku
- kurkuma dla koloru
No i stało się… dzień coraz krótszy, a to oznacza mniej czasu na zrobienie przyzwoitego zdjęcia w przyzwoitym świetle. Ciągle jednak się uczę i mam nadzieję, że w nadchodzących miesiącach uda mi się skompletować i urządzić mini amatorskie studio fotograficzne w którym będę mogła robić zdjęcia również po zmroku. Tymczasem zapraszam na pierwszy dyniowy przepis w tym sezonie. Taki czas, taka pora! Dynia będzie pojawiała się na słodko i na wytrawnie. Będzie się działo w najbliższych tygodniach. ;) Na początek zapraszam na makaron – użyjcie swojego ulubionego kształtu. U mnie tym razem farfalle pełnoziarniste w towarzystwie dyni, pieczarek, ostrej papryczki i tymianku. Bardzo sympatyczne danie. Może przypadnie Wam do gustu.
- Cebulę kroimy w drobną kostkę i smażymy chwilę na oliwie.
- Dodajemy drobno posiekany czosnek oraz drobno pociętą papryczkę. Następnie na patelnie dorzucamy obraną i pokrojona w kostkę dynię. Smażymy około 7-10 minut.
- Gdy dynia zmięknie dodajemy tymianek oraz obrane i pokrojone w plastry pieczarki. Dajemy im kolejne kilka minut na patelni (około 3).
- Gdy pieczarki zaczną zmniejszać objętość, dodajemy kremówkę i na średnim ogniu podgrzewamy do czasu, aż sos zacznie gęstnieć. Przyprawiamy solą i pieprzem. Można dodać małą szczyptę kurkumy dla koloru i dodać natki pietruszki.
Brak komentarzy