placki owsiane dietetyczne

Placki owsiane

  • 15 minut
  • 7 składników
75%
  • Nakryć 8 placków
  • Przygotowanie 10 min
  • Gotowanie 5 min

Placki owsiane

  • płatki owsiane 4 łyżki
  • otręby pszenne 1 łyżka
  • nasiona chia 1 łyżka
  • daktyle 4 sztuki
  • jajko 1 sztuka
  • jogurt naturalny 3 łyżki
  • olej do smażenia

Przepisów na nie są miliony… no dobra, może tysiące. Tak, czy siak jest ich dużo. Dziś prezentuję Wam kolejny. Placki owsiane nauczyłam się robić będąc na diecie i od czasu do czasu lubię do nich wracać. W ogóle lubię wszelkiego rodzaju pankejki. Są szybkie w przygotowaniu, a składniki na nie mamy zazwyczaj w domu. Mogą być słodkie i wytrawne, zimne i ciepłe. Wszystkie smakują wybornie. Jest jeszcze jeden plus – świetnie sprawdzą się w podróży, na pikniku, czy jako lunch w pracy.  Owsiane mają charakterystyczną konsystencję – są mniej puszyste niż np. jogurtowe placki z brzoskwiniami. Nie rosną również tak jak np. placki z ricotty, ale są za to bardziej dietetyczne od reszty.

Pewnie zastanawiacie się, czy zamiast mielenia płatków owsianych można użyć gotowej mąki owsianej. Pewnie, że można – placki będą delikatniejsze. Ja jednak jestem fanką tej pierwszej metody.

Można je podać z sezonowymi owocami, ale świetnie sprawdzi się też jogurt naturalny, syrop klonowy, czy miód.

  1. Płatki owsiane mielimy za pomocą blendera. Nie trzeba robić tego bardzo dokładnie. Dodajemy pokrojone na mniejsze części daktyle i jeszcze chwile miksujemy.
  2. Dorzucamy resztę składników (otręby, nasiona chia, jajko i jogurt). Dokładnie mieszamy i odstawiamy na 10 minut. Masa będzie dosyć gęsta.
  3. Rozgrzewamy na patelni olej i łyżką nakładamy placki. Spłaszczamy i smażymy z dwóch stron aż się zrumienią.

placki owsiane dietetyczne

Brak komentarzy

Odpowiedz