fasolka szparagowa z sosem sojowym

Fasolka szparagowa z sosem sojowym

  • 20 minut
  • 6 składników
86%
  • Nakryć 2
  • Przygotowanie 5 min
  • Gotowanie 15 min

Składniki

  • fasolka szparagowa 1/2kg
  • masło 50g
  • sezam 2 łyżki
  • bułka tarta 2 łyżki
  • sos sojowy 3 łyżki
  • sos Sriracha (lub inny pikantny) 1 i 1/2 łyżki

Zapraszam na szybki letni obiad. W roli głównej fasolka szparagowa z sosem sojowym. Jeśli potrzebujecie odmiany od zwykłej bułki tartej z masłem, to ten prosty przepis powinien przypaść Wam do gustu. Do zasmażki dodałam sezam, sos sojowy i kultowy pikantny sos Sriracha – to wszystko sprawiło, że lekko nudnawa już fasolka zyskała nową ciekawą w smaku formę. Podana z jajkiem sadzonym i młodymi ziemniakami to kwintesencja lata!

  1. Fasolkę gotujemy (ja robię to na parze).
  2. W tym samym czasie roztapiam masło. Dodaję do niego sezam, bułkę tartą, sos sojowy i Srirachę. Na małym ogniu podgrzewam jeszcze z minutę.
  3. Gotową zasmażkę mieszam z ugotowaną fasolką i szczypiorkiem. Gotowe!

 

fasolka

Komentarzy: 2

Odpowiedz