Chowder kukurydziano – ziemniaczany z jarmużem

  • 30 minut
  • 13 składników
86%
  • Nakryć 4
  • Przygotowanie 20 min
  • Gotowanie 10 min
  • Course

Składniki

  • cebula 1 średnia
  • ziemniaki 3 duże lub 6 średnich
  • jarmuż 1 szklanka drobno porwanych liści
  • kukurydza konserwowa 1/2 szklanki
  • drobno starty ser cheddar 1 szklanka
  • mleko 1 szklanka
  • masło 2 łyżki
  • bulion warzywny (może być z bio kostki bez dodatku glutaminiau sodu) około 1l
  • liście laurowe 2 sztuki
  • kminek mielony 1 łyżeczka
  • mąka 1 łyżeczka
  • świezo mielony pieprz do smaku
  • sól do smaku

Wyobraźcie sobie taką sytuację: wracacie do domu, jesteście głodni, jest zimno, pada śnieg… a do tego wszystkiego przemokły Wam buty. Marzycie o tym żeby się rozgrzać czymś pysznym. I oto jest! Macie już gotową, smaczną, gęstą i rozgrzewającą zupę. Wystarczą ją jedynie podgrzać! To jest do zrobienia! Wystarczy, że dziś ją przygotujecie, a jutrzejszy powrót do domu będzie nadzwyczajnie przyjemny mając w perspektywie taaaki obiad. Zupa jest bardzo prosta w przygotowaniu i każdy bez problemu powinien sobie z nią poradzić. Proste składniki, a jednak razem tworzą coś bardzo pysznego.


  1. Cebulę obierz i pokrój w drobną kostkę. W garnku w którym będziesz robił zupę rozpuść masło. Smaż na nim cebule aż się zeszkli. Następnie dodaj do ce kminek i smaż jeszcze z minutę.
  2. W międzyczasie obierz ziemniaki i pokrój je w średniej wielkości kostkę i dodaj je do cebuli. Całość zalej ciepłym bulionem. Dodaj liście laurowe i jarmuż. Gotuj na średnim ogniu do czasu aż zmiękną ziemniaki. Gdy zmiękną ziemniaki do zupy dodaj kukurydzę.
  3. W międzyczasie mleko dokładnie wymieszaj z mąką i dolej do zupy. Gotuj jeszcze około 3 minuty. Przypraw solą i pieprzem jeśli jest taka potrzeba. Wyłącz zupę. Na samym końcu, gdy zupa już się nie gotuje dodaj ser i dokładnie go wmieszaj. Podawaj gorącą! Smacznego!

 

 

chowder

Brak komentarzy

Odpowiedz