pizzerki 3

Spajderinki – pizzerinki z pająkami

  • 35 minut
  • 10 składników
89%
  • Nakryć kilkanaście sztuk
  • Przygotowanie 30 min
  • Gotowanie 5 min

Składniki

  • mąka pszenna 200 g + do podsypania
  • oliwa 2 łyżki
  • drożdże instant 4 g (pół opakowania)
  • sól 1 łyżeczka
  • cukier 1 łyżeczka
  • ciepła, ale nie gorąca woda około 110 ml
  • przecier pomidorowy (pulpa pomidorowa) około pół szklanki
  • mozzarella 150 g
  • oregano do smaku
  • czarne oliwki pół małego słoika

Tym razem mam dla Was bardzo prostą halloweenową przekąskę, która świetnie sprawdzi się w dziecięcym lunchboxie lub jako imprezowy finger food nie tylko dla dzieci. Wierzcie mi – dorośli też będą zachwyceni. Spajderinki – pizzerinki z pająkami, to nic innego jak mini pizze margherity z czarnymi oliwkami. W prosty, ale nie ukrywam dosyć żmudny sposób możecie przygotować coś wesołego i innego niż zwykle.

Ważne, aby oliwek nie układać na pizzerinkach zanim ser nieco się nie roztopi. Dlaczego? Otóż, gdy wstawicie je do bardzo gorącego piekarnika, mozzarella która zacznie się topić i „ruszać” na cieście sprawi, że pająki ulegną dekonstrukcji. Najlepiej więc wstawić pizzerinki na chwilę do piekarnika. Gdy ser nieco się roztopi, wyciągnąć blachę, ułożyć oliwkowe pająki delikatnie dociskając i wstawić znowu na kilka minut do wysokiej temperatury.

Z tego samego ciasta przygotowuję pizzę. Polecam niezawodny przepis!


  1. Wszystkie składniki na ciasto wymieszaj, po czym zagnieć. Gdyby było zbyt klejące podsyp odrobiną mąki. Uformuj kulę, przykryj czystą ścierką i odłóż do wyrośnięcia na około 20-30 minut.
  2. Ciasto rozwałkuj i szklanką lub specjalnym ringiem wycinaj pizzerinki
  3. W międzyczasie rozgrzej piekarnik do maksimum jego możliwości (u mnie to 250 °C)
  4. Na blachę z papierem do pieczenia wykładaj pizzerinki. Każdą posmaruj odrobiną sosu pomidorowego, posyp oregano i ułóż na niej odrobinę mozzarelli
  5. Wstaw do nagrzanego piekarnika na około 1-2 minuty (aż ser wyraźnie się stopi). Po czym wyciągnij i układaj pająki z oliwek, dociskając, aby dobrze się przykleiły (to będzie żmudna robota!). Wstaw z powrotem do piekarnika i piecz aż ciasto się zarumieni jeszcze kilka minut (2-3 minuty)
  6. Strasznego! Tzn. smacznego! ;)

pizzerki 3

Jeden komentarz

Odpowiedz