placki bananowe nowe

Placki z ricotty z bananami

  • 20 minut
  • 9 składników
100%
  • Nakryć 2
  • Przygotowanie 10 min
  • Gotowanie 10 min

Składniki

  • mąka 1 i 1/3 szklanki
  • proszek do pieczenia 2 łyżeczki
  • cukier 3 łyżki
  • ser ricotta 250g
  • jajka 2 sztuki
  • olej 2 łyżki + do smażenia
  • mleko około 1/2 szklanki
  • banany 2 sztuki
  • sól do smaku
Ogólnie rzecz biorąc nie przepadam za słodkimi śniadaniami. Bywają czasem jednak takie dni, że „człowiek musi, inaczej się udusi”. ;) Placki z ricotty z bananami wtedy jak najbardziej będą słusznym wyborem. Są świetne zarówno na ciepło jak i na zimno. Bardzo puszyste i delikatne. U mnie były podane z odrobiną kwaśnej śmietany. Jako dodatek świetnie sprawdzi się również płynny miód, syrop klonowy, sos karmelowy, czy zwyczajny cukier puder z dodatkiem cynamonu. Kto co lubi . Myślę, że latem  zamiast bananów świetnie sprawdzą się tu truskawki.

  1. Do dużej miski przesiewamy mąkę. Dodajemy proszek do pieczenia, cukier oraz sól.
  2. W drugiej misce umieszczamy ricottę, jajka oraz olej. Miksujemy całość na jednolitą masę.
  3. Następnie mokre składniki dodajemy do suchych i dalej miksujemy. Masa będzie bardzo gęsta, wówczas dodajemy do niej mleko i jeszcze chwilę miksujemy. Finalnie ciasto na placki jest konsystencji bardzo gęstej śmietany.
  4. Rozgrzewamy patelnię z odrobiną oleju. Nakładamy łyżką placki, spłaszczamy nieco i smażymy około 2 minuty do zrumienienia.
  5. W czasie gdy placki smażą się i nieco rosną wcisnąć w każdego 2 plasterki banana. Przewrócić placki na drugą stronę i dalej smażyć na średnim lub małym ogniu. Podawać z ulubionymi dodatkami.
placki-1

Komentarzy: 4

  1. Pingback: 10 rad, które ułatwią przygotowanie posiłków do szkoły - Co Pysznego?Co Pysznego?

Odpowiedz