Pieczone paluchy brokułowe

  • 35 minut
  • 14 składników
100%
  • Nakryć około 20 sztuk
  • Przygotowanie 15 min
  • Gotowanie 20 min

Paluchy brokułowe

  • brokuł 1 spora sztuka
  • cebula 1 średnia
  • tarty ostry ser około 1/2 szklanki
  • jajko 1 duże
  • bułka tarta około 3/4 szklanki
  • posiekana natka pietruszki około 3 łyżki
  • sól do smaku
  • pieprz do smaku

Długo zastanawiałam się jak je nazwać. Zważając na kształt, nie są to zwyczajne kotleciki, choć jeśli nie chcecie „bawić się” w formowanie kantów, możecie zrobić zwykle klopsy. Ba… możecie też zrobić burgery jeśli najdzie Was chęć. Wszystko zależy od tego jak uformujecie masę. Paluchy brokułowe są łatwe w przygotowaniu, szczególnie jeśli wcześniej ugotujecie brokuła. Jako dodatek świetnie sprawdzi się prosty sos jogurtowo – czosnkowy. W związku z tym, że paluchy były naszym obiadem, podałam je również z sałatą. Jeśli jednak nie lubicie brokułów, to może do gustu przypadną Wam kotlety ziemniaczane?!

  1. Brokuła podziel na mniejsze różyczki i gotuj na parze lub w wodzie około 5 minut. Po tym czasie przelej go zimną wodą i ostudź. Ostudzonego brokuła drobno pokrój.
  2. Cebulę drobno posiekaj.
  3. W misce połącz brokuła, cebulę, ser tarty, przyprawy i natkę pietruszki. Dodaj jajko i wymieszaj.
  4. Następnie wsyp połowę bułki tartej. Wymieszaj i sprawdź jak lepi się masa. Jeśli można z niej bez problemu formować paluchy, to nie dodawaj więcej bułki tartej. Jeśli masa jest zbyt „lejąca” – dodaj resztę bułki tartej.
  5. Formuj paluchy mokrymi dłońmi. Unikniesz przyklejania masy do dłoni. Układaj je na blaszce z papierem do pieczenia.
  6. Nagrzej piekarnik do 200 stopni. Piecz paluchy z dwóch stron około 20 minut. Po pierwszych 10 minutach przewróć je na drugą stronę, aby się nie przypaliły. Najlepsze są na ciepło.

paluchy brokułowe

komentarze 2

Odpowiedz