Zupa krem paprykowo – pomarańczowa

  • 30 minut
  • 14 składników
100%
  • Nakryć 2
  • Przygotowanie 10 min
  • Gotowanie 20 min
  • Course

Składniki

  • czerwona papryka 2 średnie sztuki
  • czosnek 1 ząbek
  • bulion warzywny około 300ml
  • skórka starta z pomarańczy 1/2 sztuki
  • oliwa do smażenia
  • wędzona papryka do smaku
  • słodka papryka w proszku 2 łyżeczki
  • ostra papryka w proszku 1/2 łyżeczki
  • lubczyk do smaku
  • jogurt naturalny odrobina do podania
  • sól do smaku
  • pieprz do smaku
Myślę, że nie wszystkim ta zupa przypadnie do gustu. Jest słodko – ostra z wyraźnym pomarańczowym posmakiem. Jak to określił mój konkubent: „wyrafinowana”.  Moim zdaniem to ciekawa propozycja na urozmaicenie swojej diety. Przepis na tę zupę dostałam od mojej niezastąpionej dietetyczki. Jest to tylko część mojego obiadu. Ilość składników podaję na dwa talerze.

 

  1. W garnku w którym będziecie gotowali zupę rozgrzewamy oliwę. Wrzucamy paprykę pokrojoną w kostkę i smażymy aż nieco zmięknie.
  2. Następnie dorzucamy czosnek, skórkę pomarańczową i dolewamy bulion.
  3. Gotujemy około 20 minut.
  4. Następnie całość miksujemy i doprawiamy. Można podawać np. z kleksem jogurtowym.

 

zupa-paprykowaa

komentarze 2

Odpowiedz