Składniki
- czerwona papryka 2 średnie sztuki
- czosnek 1 ząbek
- bulion warzywny około 300ml
- skórka starta z pomarańczy 1/2 sztuki
- oliwa do smażenia
- wędzona papryka do smaku
- słodka papryka w proszku 2 łyżeczki
- ostra papryka w proszku 1/2 łyżeczki
- lubczyk do smaku
- jogurt naturalny odrobina do podania
- sól do smaku
- pieprz do smaku
Myślę, że nie wszystkim ta zupa przypadnie do gustu. Jest słodko – ostra z wyraźnym pomarańczowym posmakiem. Jak to określił mój konkubent: „wyrafinowana”. Moim zdaniem to ciekawa propozycja na urozmaicenie swojej diety. Przepis na tę zupę dostałam od mojej niezastąpionej dietetyczki. Jest to tylko część mojego obiadu. Ilość składników podaję na dwa talerze.
- W garnku w którym będziecie gotowali zupę rozgrzewamy oliwę. Wrzucamy paprykę pokrojoną w kostkę i smażymy aż nieco zmięknie.
- Następnie dorzucamy czosnek, skórkę pomarańczową i dolewamy bulion.
- Gotujemy około 20 minut.
- Następnie całość miksujemy i doprawiamy. Można podawać np. z kleksem jogurtowym.
Ciekawe połączenie smaków :)
Myślę, że by mi zasmakowała. Kolor ma cudowny!