Składniki
- ziemniaki około 1/2kg
- mąka pszenna (użyłam pół na pół z kukurydzianą) około 1/2 szklanki lub więcej
- bułka tarta do panierowania
- cebula 1 mała sztuka
- czosnek 2 ząbki
- koperek 1 pęczek
- jajko 1 sztuka
- olej do smażenia
- świeżo mielona gałka muszkatołowa do smaku
- curry do smaku
- garam masala (opcjonalnie) do smaku
- sól do smaku
- pieprz do smaku
Święta tuż tuż… na większości blogów królują wielkanocne baby, mazurki, żurki i pasztety. U mnie natomiast jak zwykle niespiesznie ;) Póki co skupiam się jeszcze na daniach codziennych. Tym razem proponuję kotlety z ziemniaków. U mnie doprawione garam masalą i curry. Z dodatkiem koperku, czosnku i cebuli. Świetnie smakują z sosem pieczarkowym i w towarzystwie sałaty. Możecie zrobić je również jako dodatek do dania mięsnego. Ilość składników podaję bardzo „na oko”.
- Ziemniaki obieramy i gotujemy do miękkości. Następnie studzimy i przeciskamy przez praskę lub rozdrabniamy np. widelcem.
- Drobno siekamy cebulę wraz z czosnkiem i przesmażamy na odrobinie oleju. Dodajemy do przestudzonych ziemniaków.
- Dorzucamy posiekany koperek i przyprawy. Następnie dodajemy do całości rozbełtane jajko.
- Dosypujemy mąkę (na oko, aż masa przestanie być zbyt mocno klejąca i łatwo będzie formować kotlety) i delikatnie wyrabiamy.
- Formujemy kulki, które delikatnie spłaszczamy na kotlety i obtaczamy w bułce tartej. Smażymy kilka minut z każdej strony na dosyć dobrze rozgrzanym oleju.
- Odsączmy nadmiar tłuszczu na ręcznikach papierowych i podajemy.
o tak :D
wczoraj zrobiłam swoje kotleciki :D
dziękuję :* przepyszne!!!!!
bardzo lubię takie kotlety:) u mnie podaję je z sosem ostro pomidorowym lub beszamelowym.