Kotlety ziemniaczane

  • 35 minut
  • 13 składników
100%
  • Nakryć 2
  • Przygotowanie 20 min
  • Gotowanie 15 min

Składniki

  • ziemniaki około 1/2kg
  • mąka pszenna (użyłam pół na pół z kukurydzianą) około 1/2 szklanki lub więcej
  • bułka tarta do panierowania
  • cebula 1 mała sztuka
  • czosnek 2 ząbki
  • koperek 1 pęczek
  • jajko 1 sztuka
  • olej do smażenia
  • świeżo mielona gałka muszkatołowa do smaku
  • curry do smaku
  • garam masala (opcjonalnie) do smaku
  • sól do smaku
  • pieprz do smaku
Święta tuż tuż… na większości blogów królują wielkanocne baby, mazurki, żurki i pasztety. U mnie natomiast jak zwykle niespiesznie ;) Póki co skupiam się jeszcze na daniach codziennych. Tym razem proponuję kotlety z ziemniaków. U mnie doprawione garam masalą i curry. Z dodatkiem koperku, czosnku i cebuli. Świetnie smakują z sosem pieczarkowym i w towarzystwie sałaty. Możecie zrobić je również jako dodatek do dania mięsnego. Ilość składników podaję bardzo „na oko”.

 

  1. Ziemniaki obieramy i gotujemy do miękkości. Następnie studzimy i przeciskamy przez praskę lub rozdrabniamy np. widelcem.
  2. Drobno siekamy cebulę wraz z czosnkiem i przesmażamy na odrobinie oleju. Dodajemy do przestudzonych ziemniaków.
  3. Dorzucamy posiekany koperek i przyprawy. Następnie dodajemy do całości rozbełtane jajko.
  4. Dosypujemy mąkę (na oko, aż masa przestanie być zbyt mocno klejąca i łatwo będzie formować kotlety) i delikatnie wyrabiamy.
  5. Formujemy kulki, które delikatnie spłaszczamy na kotlety i obtaczamy w bułce tartej. Smażymy kilka minut z każdej strony na dosyć dobrze rozgrzanym oleju.
  6. Odsączmy nadmiar tłuszczu na ręcznikach papierowych i podajemy.
kotlety 2

komentarze 3

Odpowiedz