Masala chai

  • 15 minut
  • 10 składników
100%
  • Nakryć 2
  • Przygotowanie 5 min
  • Gotowanie 10 min

Składniki

  • mleko (krowie lub roślinne) 300 ml
  • cynamon w korze 2 sztuki
  • gwiazdka anyżu 1 sztuka
  • goździki 2 sztuki
  • świeży imbir 2 plastry
  • kardamon kilka ziarenek
  • pieprz w kulkach 2 sztuki
  • herbata earl grey 1 torebka
  • cukier wanilinowy 1 łyżeczka
  • miód do osłodzenia

Nie lubicie połączenia herbaty i mleka? A próbowaliście aromatyczną masala chai? Jeśli nie, to koniecznie ją przygotujcie i sprawdźcie czy przypadkiem od dawna nie żyjecie w błędzie. Rozgrzewające przyprawy i miód sprawiają, że powrót z sanek lub długiego spaceru z psem stanie się nowym wymiarem. No a jeśli jednak nie lubicie takich smaków… to nie czytajcie dalej ;)


  1. Przyprawy oraz cukier wanilinowy zalej szklanką wody i gotuj aż zredukuje się o połowę.
  2. Zdejmij z palnika, wrzuć torebkę z herbatą, przykryj i odstaw na 10 minut. Po tym czasie wyciągnij herbatę, dolej mleko i jeszcze raz zagotuj. Przecedź, dosłódź miodem i pij gorące. Smacznego!

Masala chai

Brak komentarzy

Odpowiedz