Zapiekanka z cukinii i makaronu

  • 40 minut
  • 13 składników
86%
  • Nakryć 4-6
  • Przygotowanie 10 min
  • Gotowanie 30 min

Składniki

  • drobny makaron pełnoziarnisty np. kolanka lub świdry 1 szklanka (suchego)
  • cukinia 1 średnia
  • marchewka 2 średnie
  • cebula 1 średnia
  • tarty żółty ser 1 szklanka
  • mąka 3/4 szklanki
  • mleko 1/3 szklanki
  • olej 1/3 szklanki
  • jajka 4 sztuki
  • sól do smaku
  • pieprz do smaku
  • oregano 1 łyżeczka
  • lubczyk 1 łyżeczka

Stało się. Koniec wakacji! Znowu trzeba będzie wymyślać, co zrobić dziecku do szkoły, albo mężowi do pracy. Śpieszę z pomocą. Na początek łatwa wielofunkcyjna zapiekanka z cukinii, która jest zarówno pyszna na ciepło jak i zimno. Ba! Można ją nawet poporcjowaną zamrozić. Bardzo szybka w przygotowaniu, co też nie jest bez znaczenia. Naprawdę świetnie sprawdza się w lunchboxie. Przypomina nieco babkę ziemniaczaną, choć ani grama ziemniaka w niej nie ma. Może przypadnie Wam do gustu. Smacznego!

 

  1. Zacznij od ugotowania makaronu. Gdy będzie gotowy to odstaw go do wystygnięcia.
  2. Następnie na tarce o małych oczkach utrzyj cukinię. Będzie mocno wodnista. Odciśnij ją dokładnie na sicie i wrzuć do dużej miski.
  3. Na tych samych oczkach tarki utrzyj również: marchewkę, ser i cebulę. Dorzuć do cukinii. Do wszystkich składników dodaj też ugotowany makaron. Przypraw solą, pieprzem i ziołami (z doświadczenia wiem, że trzeba dać całkiem sporo soli).
  4. W osobnej misce wymieszaj mleko, jajka i olej – dodaj do startych warzyw.
  5. Dodaj też mąkę i wymieszaj dokładnie.
  6. Masę przełóż do nieprzywieralnej formy lub do formy wyłożonej papierem do pieczenia. Wstaw do nagrzanego do 180 stopni piekarnika i piecz około 30 minut. Podawaj na ciepło lub zimno.

 

zapiekanka

komentarzy 8

  1. Super przepis, przetestuje go pewnie już niedługo w swoim lunchboxie, bo nieubłaganie nadciąga ten moment gdy będę musiała wrócić do pracy… a tak poza tym to pięknego bloga masz :)

Odpowiedz