pieczarki gotowe

Pieczarki bourguignon – pieczarki po burgundzku

  • 20 minut
  • 15 składników
100%
  • Nakryć 2
  • Przygotowanie 5 min
  • Gotowanie 15 min

Składniki

  • małe pieczarki 250 g
  • marchewka baby (może być mrożona) lub zwykła 250 g
  • cebula 1 średnia sztuka
  • czosnek 2 ząbki
  • por biała część z 1 średniego
  • marynowane małe cebulki około 20 sztuk
  • czerwone wytrawne wino 200 ml
  • bulion warzywny 200 ml
  • mąka 2 łyżki
  • koncentrat pomidorowy 1 łyżka
  • olej do smażenia
  • liście laurowe 2 sztuki
  • tymianek 1 łyżeczka
  • natka pietruszki do posypania
  • sól i pieprz do smaku

Zapewne wielu z Was kojarzy mięsne francuskie danie boeuf bourgiuignon. Dziś proponuję wersję tego aromatycznego gulaszu, ale bez mięsa. Myślę, że pieczarki bourguignon zachwycą nie tylko wegetarian i wegan, ale również tych wszystkich którzy zwyczajnie uwielbiają eksperymenty kulinarne. Sama jadam mięso, ale ku uciesze mego wege niemęża czerpię niezwykłą radochę z gotowania warzywnych odpowiedników klasycznych dań mięsnych.

Dzisiejsze pieczarki bourguignon są bardzo szybkie w przygotowaniu. Po około 20 minutach powinniście cieszyć się gorącym, aromatycznym obiadem lub kolacją. Jako dodatek, fantastycznie sprawdzi się tu puree ziemniaczane lub bagietka. Maczanie jej w winnym sosie to czysta przyjemność! Obowiązkowe (jeśli możecie spożywać alkohol) jest również wypicie wina, które pozostanie z gotowania tego dania.

Pamiętajcie, że mimo sporego dodatku wina, danie jest bezpieczne. Cały alkohol wyparuje bezpowrotnie podczas gotowania, pozostawiając charakterystyczny, pożądany przez nas aromat.

Wybierając pieczarki, bierzcie te najmniejsze. Mi udało się kupić pieczarki do marynowania, które były naprawdę malutkie. Większe możecie oczywiście pokroić, ale nie będą wyglądały tak fajnie. Podobnie z marchewką. Tu specjalnie wybrałam wersję baby.

Jeśli to danie nie przypadło Wam jednak do gustu, to może spróbujecie pieczarek tikka masala?


  1. Cebulę, czosnek i pora pokrój drobno. Rozgrzej odrobinę oleju w szerokim garnku i wrzuć posiekane. Dodaj też liście laurowe. Smaż kilka minut aż warzywa się zezłocą.
  2. Następnie dodaj oczyszczone pieczarki oraz marchewki i smaż aż pieczarki puszczą sok, a następnie odparują.
  3. Gdy płyn z pieczarek odparuje, posyp całość dwoma łyżkami mąki i dokładnie wymieszaj.
  4. Teraz podkręć nieco temperaturę i dodaj do warzyw wino. Gotuj 2-3 minuty, mieszając co jakiś czas – niech alkohol wyparuje. Zmniejsz moc palnika i dolej bulion.
  5. Następnie dodaj koncentrat pomidorowy oraz małe cebulki i tymianek. Gotuj jeszcze kilka minut, aż sos nieco się zredukuje i zgęstnieje. Dopraw solą i pieprzem wedle uznania. Podawaj posypane natką pietruszki z bagietką lub puree ziemniaczanym.
  6. Smacznego!

 

pieczarki gotowe

Jeden komentarz

Odpowiedz Cook and Love Anuluj