Monkey Bread – cynamonowa drożdżówka

  • 140 minut
  • 8 składników
80%
  • Nakryć 4-6
  • Przygotowanie 120 min
  • Gotowanie 20 min

Składniki

  • mąka pszenna 490 g
  • drożdże suche 1 opakowanie (7 lub 8 g)
  • cukier biały 50 g
  • mleko 335 ml
  • sól 1 łyżeczka
  • masło 30 g + 100 g do obtaczania
  • cukier trzcinowy 1 szklanka
  • cynamon 2 łyżeczki

Monkey Bread – czyli małpi chlebek, cynamonowa drożdżówka do odrywania. Niezwykle aromatyczna, miękka i to co lubimy najbardziej… wilgotna! Wszystko za sprawą cukru i masła, które tworzą na wierzchu wilgotną karmelową powłokę.

Mamy go ponoć dzięki węgierskim imigrantom, którzy osiedlając się w  Ameryce zaczęli sprzedawać go w swoich piekarniach w połowie XX wieku. Wtedy też przepisy na chleb pojawiły się po raz pierwszy w amerykańskich czasopismach i książkach kucharskich.

Fantastycznie pachnie i najlepszy jest lekko przestudzony, ale jeszcze ciepły. Następnego dnia traci nieco na jakości, ale jeśli przykryjecie go czymś szczelnie – to da się jeść. Polecam szczególnie na spotkania towarzyskie, gdzie każdy z biesiadników, może sobie sam palcami odrywać kawałki ciasta.

Jeśli lubicie drożdżowe wypieki do odrywania, to może spodoba się Wam również przepis na odrywany chlebek czosnkowy.


  1.  W misce połącz ze sobą: mąkę, suche drożdże, ciepłe, ale nie gorące mleko, biały cukier oraz sól. Zagnieć elastyczne, miękkie ciasto i pod koniec dodawaj partiami roztopione i przestudzone masło (30 g). Z ciasta uformuj kulę i odstaw w ciepłe miejsce do wyrośnięcia. Potrwa to około godziny.
  2. Wyrośnięte ciasto rozwałkuj na w miarę kwadratowy placek. Potnij go na pionowe pasy, następnie potnij poziomo, tworząc kratkę. Powinno Ci wyjść około 60 kwadracików. Z każdego kwadratu uformuj kulkę.
  3. Przygotuj formę z kominem do babki. Natłuść ją odrobiną masła. Roztop resztę masła, a cukier trzcinowy wymieszaj z cynamonem.
  4. Każdą kulkę ciasta zanurz w roztopionym maśle, a następnie w mieszance cukru trzcinowego z cynamonem. Kulki układaj w przygotowanej formie, jedna koło drugiej. Jeśli zostanie Ci masło i cukier cynamonowy – zmieszaj je i polej po całości ciasta.
  5. Gdy ułożysz już wszystkie kulki, odłóż formę jeszcze na około 30 minut – tak aby ciasto ponownie wyrosło – tym razem do krawędzi formy.
  6. Piekarnik nagrzej do 180° C i wstaw drożdżówkę na 20-30 minut. Po tym czasie wyjmij ją z piekarnika oraz z formy. Jeśli zostawisz ją do stygnięcia w blaszce, będzie problem z jej wydostaniem.
  7. Smacznego!

 

monkey bread

monkey bread 22

Brak komentarzy

Odpowiedz