Składniki
- mąka pszenna 490 g
- drożdże suche 1 opakowanie (7 lub 8 g)
- cukier biały 50 g
- mleko 335 ml
- sól 1 łyżeczka
- masło 30 g + 100 g do obtaczania
- cukier trzcinowy 1 szklanka
- cynamon 2 łyżeczki
Monkey Bread – czyli małpi chlebek, cynamonowa drożdżówka do odrywania. Niezwykle aromatyczna, miękka i to co lubimy najbardziej… wilgotna! Wszystko za sprawą cukru i masła, które tworzą na wierzchu wilgotną karmelową powłokę.
Mamy go ponoć dzięki węgierskim imigrantom, którzy osiedlając się w Ameryce zaczęli sprzedawać go w swoich piekarniach w połowie XX wieku. Wtedy też przepisy na chleb pojawiły się po raz pierwszy w amerykańskich czasopismach i książkach kucharskich.
Fantastycznie pachnie i najlepszy jest lekko przestudzony, ale jeszcze ciepły. Następnego dnia traci nieco na jakości, ale jeśli przykryjecie go czymś szczelnie – to da się jeść. Polecam szczególnie na spotkania towarzyskie, gdzie każdy z biesiadników, może sobie sam palcami odrywać kawałki ciasta.
Jeśli lubicie drożdżowe wypieki do odrywania, to może spodoba się Wam również przepis na odrywany chlebek czosnkowy.
- W misce połącz ze sobą: mąkę, suche drożdże, ciepłe, ale nie gorące mleko, biały cukier oraz sól. Zagnieć elastyczne, miękkie ciasto i pod koniec dodawaj partiami roztopione i przestudzone masło (30 g). Z ciasta uformuj kulę i odstaw w ciepłe miejsce do wyrośnięcia. Potrwa to około godziny.
- Wyrośnięte ciasto rozwałkuj na w miarę kwadratowy placek. Potnij go na pionowe pasy, następnie potnij poziomo, tworząc kratkę. Powinno Ci wyjść około 60 kwadracików. Z każdego kwadratu uformuj kulkę.
- Przygotuj formę z kominem do babki. Natłuść ją odrobiną masła. Roztop resztę masła, a cukier trzcinowy wymieszaj z cynamonem.
- Każdą kulkę ciasta zanurz w roztopionym maśle, a następnie w mieszance cukru trzcinowego z cynamonem. Kulki układaj w przygotowanej formie, jedna koło drugiej. Jeśli zostanie Ci masło i cukier cynamonowy – zmieszaj je i polej po całości ciasta.
- Gdy ułożysz już wszystkie kulki, odłóż formę jeszcze na około 30 minut – tak aby ciasto ponownie wyrosło – tym razem do krawędzi formy.
- Piekarnik nagrzej do 180° C i wstaw drożdżówkę na 20-30 minut. Po tym czasie wyjmij ją z piekarnika oraz z formy. Jeśli zostawisz ją do stygnięcia w blaszce, będzie problem z jej wydostaniem.
- Smacznego!
Brak komentarzy