Składniki
- buraki 2 średnie lub duże
- czerwona cebula 1 średnia
- pomarańcza 1 sztuka
- kapary 2 łyżki
- oliwa 1/4 szklanki
- płynny miód 1 łyżeczka
- ostra musztarda 1 łyżeczka
- czosnek 1 ząbek
- sól do smaku
- pieprz do smaku
Buraki – kiedyś bardzo ich nie lubiłam (co ja miałam w głowie?!). Czasy jednak się zmieniły, ja się zmieniłam i dzięki temu na stałe zagościły w moim menu. Im zimniej na zewnątrz, tym częściej pojawiają się w mojej kuchni. Nie da się ukryć, że teraz są lepsze niż podczas innych pór roku. Słodkie i głębokie w smaku. Carpaccio z buraków jest bardzo proste w przygotowaniu, ale dzięki swej formie sprawia wrażenie dania bardzo wykwintnego. Najbardziej wymagającym jest upieczenie buraków i ich wystudzenie. Potem poleci z górki. ;) Carpaccio świetnie się sprawdzi jako samodzielne danie – np. z bagietką i winem! Może być też dodatkiem do dania głównego.
- Zacznij od buraków. Wyszoruj je dokładnie pod bieżącą wodą, osusz i zawiń w folię aluminiową. Wstaw do nagrzanego do 180 – 200 stopni piekarnika i piecz około godziny, aż zmiękną. Po tym czasie wyjmij je z piekarnika, odwiń z folii i całkowicie ostudź.
- Obierz buraki i ostrym nożem pokrój je najcieniej jak potrafisz. Jeśli masz w domu krajalnicę to ułatwi Ci to stanowczo sprawę. Układaj plasterki jeden obok drugiego na dużym talerzu lub tacy.
- Przygotuj sos. Z połowy pomarańczy wyciśnij sok. Dodaj do niego musztardę, płynny miód oraz czosnek przeciśnięty przez praskę. Dokładnie wymieszaj (najlepiej rózgą). Dodaj oliwę i dalej energicznie mieszaj aż sos zacznie delikatnie gęstnieć. Do smaku dodaj soli i pieprzu.
- Polej sosem carpaccio. Na wierzchu ułóż kapary, czerwoną cebulę pokrojoną w cienkie piórka i kawałki filetowanej (bez skórki) pomarańczy. Przed podaniem można, ale nie trzeba całość schłodzić w lodówce i odczekać aż smaki nieco się przegryzą.
Wygląda przepysznie!:)
W takiej wersji buraków jeszcze nie próbowałam. Podoba mi się to połączenie z pomarańczą :)
To sprawdź koniecznie. Są uzależniające ;)
Wspaniały przepis. Bardzo lubię buraki. A poza tym wygląda bardzo apetycznie :-)
rozkoszne carpaccio, apetycznie zgrane smaki!
Już sobie wyobrażam, jak to smakuje, buraczki z pomarańczami próbowałam, więc wiem, że to pyszna kombinacja :-)
To prawda – ta kombinacja jest niemal idealna :)
Tak się skłąda, że dziś kupiłam buraki, przypadek? Nie sądzę ;) Biorę się do roboty, bo smaka mi narobiłaś!
Daj znać czy Ci smakowało :)