Carpaccio z buraków

  • 75 minut
  • 10 składników
100%
  • Nakryć 2
  • Przygotowanie 15 min
  • Gotowanie 60 min

Składniki

  • buraki 2 średnie lub duże
  • czerwona cebula 1 średnia
  • pomarańcza 1 sztuka
  • kapary 2 łyżki
  • oliwa 1/4 szklanki
  • płynny miód 1 łyżeczka
  • ostra musztarda 1 łyżeczka
  • czosnek 1 ząbek
  • sól do smaku
  • pieprz do smaku

Buraki – kiedyś bardzo ich nie lubiłam (co ja miałam w głowie?!). Czasy jednak się zmieniły, ja się zmieniłam i dzięki temu na stałe zagościły w moim menu. Im zimniej na zewnątrz, tym częściej pojawiają się w mojej kuchni. Nie da się ukryć, że teraz są lepsze niż podczas innych pór roku. Słodkie i głębokie w smaku. Carpaccio z buraków jest bardzo proste w przygotowaniu, ale dzięki swej formie sprawia wrażenie dania bardzo wykwintnego. Najbardziej wymagającym jest upieczenie buraków i ich wystudzenie. Potem poleci z górki. ;) Carpaccio świetnie się sprawdzi jako samodzielne danie – np.  z bagietką i winem! Może być też dodatkiem do dania głównego.

 

  1. Zacznij od buraków. Wyszoruj je dokładnie pod bieżącą wodą, osusz i zawiń w folię aluminiową. Wstaw do nagrzanego do 180 – 200 stopni piekarnika i piecz około godziny, aż zmiękną. Po tym czasie wyjmij je z piekarnika, odwiń z folii i całkowicie ostudź.
  2. Obierz buraki i ostrym nożem pokrój je najcieniej jak potrafisz. Jeśli masz w domu krajalnicę to ułatwi Ci to stanowczo sprawę. Układaj plasterki jeden obok drugiego na dużym talerzu lub tacy.
  3. Przygotuj sos. Z połowy pomarańczy wyciśnij sok. Dodaj do niego musztardę, płynny miód oraz czosnek przeciśnięty przez praskę. Dokładnie wymieszaj (najlepiej rózgą).  Dodaj oliwę i dalej energicznie mieszaj aż sos zacznie delikatnie gęstnieć. Do smaku dodaj soli i pieprzu.
  4. Polej sosem carpaccio. Na wierzchu ułóż kapary, czerwoną cebulę pokrojoną w cienkie piórka i kawałki filetowanej (bez skórki) pomarańczy. Przed podaniem można, ale nie trzeba całość schłodzić w lodówce i odczekać aż smaki nieco się przegryzą.

 

carpaccio z burakówwwww

 

Inspiracja: Mleczna Krowa

komentarzy 8

  1. Wygląda przepysznie!:)
    W takiej wersji buraków jeszcze nie próbowałam. Podoba mi się to połączenie z pomarańczą :)

Odpowiedz