Pasta z pieczonej papryki i fety

  • 45 minut
  • 6 składników
100%
  • Nakryć 4
  • Przygotowanie 5 min
  • Gotowanie 40 min

Składniki

  • czerwona papryka 1 śrenia
  • czosnek 3 ząbki
  • ser feta około 90 g
  • suszone pomidory z oliwy 3 sztuki
  • papryczka chili 1 mała suszona lub do smaku w proszku
  • sok z cytryny 1 łyżeczka

Od dłuższego czasu jesteśmy znudzeni kanapkami. A właściwie tym co można kupić na kanapki. Wędlin nie jemy, a ileż można jeść sery. Zaczęłam więc kombinować z domowymi pastami. Szukając inspiracji znalazłam przepis na htipiti. To grecka pasta z pieczonej papryki i fety. Jest łatwa w przygotowaniu oraz bardzo pyszna. Można przechowywać ją w lodówce kilka dni.


  1. Zacznij od upieczenia papryki i czosnku. Paprykę przekrój na pół wzdłuż i oczyść z gniazda nasiennego. Czosnek zostaw w łupinkach. Piekarnik z opcją grill (lub górną grzałką) nagrzej do 190 °C. Na blaszce wyłożonej papierem ułóż paprykę przecięciem do dołu i czosnek w łupinach. Piecz około 30 minut aż skórka na papryce zacznie wyraźnie się przypalać na czarno.
  2. Upieczoną paprykę przełóż do małego garnka i przykryj pokrywką. Odstaw na jakieś 10 minut. Po tym czasie ściągnij skórkę z papryki i odstaw do całkowitego ostygnięcia.
  3. Do ostygniętej papryki dodaj czosnek. Wyciśnij go z łupinek. Dodaj również suszone pomidory, ser feta i suszoną ostrą papryczkę lub paprykę w proszku. Wszystko zmiksuj na pastę. Dodaj odrobinę soku z cytryny.
  4. Smacznego!

pasta z pieczonej papryki i fety

 

Brak komentarzy

Odpowiedz