Pieczarki tikka masala

  • 35 minut
  • 18 składników
100%
  • Nakryć 2
  • Przygotowanie 15 min
  • Gotowanie 20 min

Składniki

  • małe pieczarki około 400g
  • cebula 1 średnia
  • czosnek 3 ząbki
  • świeży starty imbir około 1 cm
  • papryka czerwona 1 średnia
  • passata pomidorowa około 500g
  • ostra papryczka 1/2 małej sztuki
  • śmietana 30% 3 łyżki
  • jogurt naturalny 1/2 kubka
  • kumin w ziarnach 1 łyżeczka
  • garam masala 2 łyżeczki
  • kolendra 2 łyżeczki
  • chili w proszku 1/2 łyżeczki
  • kurkuma 2 łyżeczki
  • cukier 1 łyżeczka
  • sól do smaku
  • oliwa do smażenia
  • natka pietruszki lub świeża kolendra do posypania
Znowu w Biedronce udało mi się kupić opakowanie maleńkich pieczarek – takich jakie lubimy najbardziej. Są tak niewielkie, że ich obieranie nie ma najmniejszego sensu. Wystarczy dokładne przetarcie papierowym ręcznikiem, lub w ostateczności umycie. Dlaczego w ostateczności – ano dlatego, że struktura pieczarek jest gąbczasta, a to oznacza, że przy myciu nasiąkną dodatkową niepotrzebną wodą. Zastanawiałam się chwilę co z nich przygotować. Chciałam podać je oczywiście w całości. Szybki przegląd internetu i oto znalazłam inspirację. Nie ma co – danie rozgrzewające i stanowczo poprawiające jesienny nastrój! U nas podane z ryżem, ale świetnie sprawdzą się też chlebki naan.

  1. Zaczynamy od pieczarek. Jogurt naturalny mieszamy z odrobiną soli, chili i jedną łyżeczką kurkumy. Takim jogurtem zalewamy pieczarki. Mieszamy i odstawiamy na bok.
  2. W sporym garnku o grubym dnie rozgrzewamy oliwę. Wrzucamy ziarna kuminu i smażymy około minuty uważając żeby ich nie przypalić. Dorzucamy posiekaną cebulę, ostrą papryczkę oraz drobno posiekany czosnek i starty imbir.
  3. Gdy cebula zmięknie dodajemy passatę, miód i przyprawy (garam masala, kolendra, jedną łyżeczkę kurkumy, ewentualnie sól). Gotujemy kilka minut i odstawiamy. W razie potrzeby dodajemy jeszcze przyprawy. Wszystko zależy od Waszego gustu.
  4. Na patelni rozgrzewamy oliwę i wrzucamy pokrojoną w średnią kostkę paprykę, gdy zacznie mięknąć dorzucamy pieczarki wraz z jogurtem. Smażymy kolejne kilka minut. Uważajcie żeby nie przypalić warzyw.
  5. Pieczarki i paprykę dorzucamy do sosu, dodajemy kremówkę i jeszcze chwilę podgrzewamy całość. Posypujemy natką lub kolendrą i podajemy.

komentarzy 5

Odpowiedz