buddha-crop gotowe

Buddha Bowl w tajskim stylu

  • 35 minut
  • 15 składników
100%
  • Nakryć 2
  • Przygotowanie 30 min
  • Gotowanie 5 min

Składniki

  • ciecierzyca 1/2 puszki
  • ziemniaki 2 średnie sztuki
  • ryż brązowy pół szklanki
  • ogórek kilka plasterków
  • rukola garść
  • kukurydza 2 łyżki
  • marchewka 1 mała
  • masło orzechowe 2 łyżki
  • sos sojowy 2 łyżeczki
  • ocet ryżowy 1 łyżeczka
  • syrop klonowy lub płynny miód 2 łyżeczki
  • gotowy sos w stylu tajskim np słodko - kwaśny 2 łyżeczki
  • świeża kolendra do posypania
  • ulubione zioła do przyprawienia ziemniaków i cieciorki
  • oliwa 2 łyżki

Buddha Bowl, czyli miska obfitości. Cóż to takiego i jak ją komponować? Sprawdźcie koniecznie link, który przygotowałam dla Was. Tam również znajdziecie praktyczną ściągę, którą będziecie mogli sobie wdrukować i przyczepić na lodówce.

To nic innego jak pełna zdrowych, kolorowych i różnorodnych składników potrawa. Fantastyczny pomysł na ciekawy lunch do pracy, czy w powiększonej wersji przekąskę na spotkanie z przyjaciółmi. Wygląda imponująco i jeśli tylko ciekawie dobierzecie składniki, to z pewnością zrobi wrażenie na Waszych gościach lub współpracownikach.

Proponuję Wam miskę w stylu tajskim, ze słodko pikantnym sosem z masła orzechowego.

Spróbujecie?


  1. Zacznijcie od przygotowania ciepłych składników. Będą potrzebowały trochę czasu, aby się upiec i ugotować.
  2. Ugotujcie ryż, a w tym samym czasie obierzcie ziemniaka, pokrójcie go na kawałki, dodajcie łyżkę oliwy oraz ulubione przyprawy (u mnie była sól, pieprz, papryka wędzona i odrobinę oregano). Cieciorkę odlejcie i podobnie jak ziemniaki, pomieszajcie z oliwą i przyprawami.
  3. Przygotujcie blachę wyłożoną papierem do pieczenia, a piekarnik nastawcie na 200°C. Rozłóżcie równomiernie na blaszce ziemniaki i cieciorkę. Niech pieką się około 30 minut. Cieciorka musi być chrupiąca, a ziemniak miękki z chrupiąca skórką
  4. Gdy ziemniaki, cieciorka i ryż będą gotowe, zacznijcie komponować miskę. Kolejno ułóżcie: pokrojony w plastry ogórek, chrupiąca cieciorkę i ziemniaki, rukolę, marchewkę we wstążkach (do jej przygotowania świetna będzie obieraczka do warzyw), ryż i kukurydzę
  5. Przygotujcie sos: rózgą pomieszajcie masło orzechowe z sosem sojowym, octem ryżowym, syropem klonowym lub miodem, i sosem słodko pikantnym. Gdyby konsystencja była zbyt gęsta, dodajcie do sosu łyżkę przegotowanej wody. Sosem polejcie Waszą buddha bowl i cieszcie się zdrowym posiłkiem.

 

buddha-crop gotowe