Składniki
- makaron penne 200 g
- przecier pomidorowy (np. Tomatera) około 300 g
- ostra papryczka 1 sztuka
- czosnek 2 ząbki
- oliwa około 2 łyżki
- świeża bazylia kilka listków do posypania
- ser pecorino do posypania
- sól i pieprz do smaku
Obiad w 10 minut? Czy to możliwe? Oczywiście! Szczególnie jeśli postawicie na klasykę z Rzymu – makaron penne all’arrabbiata! To comfort food w czystej postaci. Kilka składników które zawsze są w domu i obiad w kilka minut gotowy. Niech Was pokara, jeśli zdecydujecie się kupić sos arrabbiata w słoiku lub w proszku. Sklepowe półki uginają się od niezdrowych gotowców. Tym czasem ten sam sos w dużo smaczniejszej i zdrowszej wersji możecie mieć gotowy w 10 minut… a właściwie jeszcze szybciej. Sami zobaczycie, że będziecie czekali z gotowym sosem aż makaron się ugotuje.
Jest wiele wariacji na temat jego wersji, ja jednak w tym przypadku stawiam na klasykę. Chcąc urozmaicić ten „wściekły” sos ( bo „arrabbiato” po włosku to „wściekły”) warto dodać kaparów lub oliwek, a zamiast bazylii dodać oregano. Całość posypcie tartym pecorino lub parmezanem. Będzie pysznie!
W sezonie użyjcie świeżych pomidorów obranych ze skóry. Jeśli macie jednak pod ręką pomidory w puszce lub zagęszczony sok pomidorowy/przecier, makaron też będzie pyszny!
Jeśli lubicie makarony z sosem pomidorowym, to być może do gusty przypadnie Wam również przepis na makaron z włoskimi pulpetami tuńczykowymi?
- W dużym garnku ugotuj w osolonej wodzie makaron (u mnie pełnoziarnisty).
- W czasie gdy makaron się gotuje, na patelni rozgrzej oliwę i wrzuć drobno posiekaną ostrą papryczkę i czosnek. Smaż około minuty – uważaj, aby czosnek się nie przypalił!
- Następnie dodaj przecier pomidorowy lub pomidory. Dopraw sos solą i pieprzem. Gotuj koło 5 minut.
- Ugotowany i odcedzony makaron dodaj do sosu i wymieszaj.
- Podaj posypany świeżą bazylią i pecorino/
- Smacznego!
oczywiście, że możliwe! pyszny makaron
a ja w weekend zrobiłem – proste i pyszne ;)
Chwali się! ;) Proste jedzenie = comfort food!