Penne all’arrabbiata

  • 10 minut
  • 8 składników
100%
  • Nakryć 2
  • Przygotowanie 2 min
  • Gotowanie 8 min

Składniki

  • makaron penne 200 g
  • przecier pomidorowy (np. Tomatera) około 300 g
  • ostra papryczka 1 sztuka
  • czosnek 2 ząbki
  • oliwa około 2 łyżki
  • świeża bazylia kilka listków do posypania
  • ser pecorino do posypania
  • sól i pieprz do smaku

Obiad w 10 minut? Czy to możliwe? Oczywiście! Szczególnie jeśli postawicie na klasykę z Rzymu –  makaron penne all’arrabbiata! To comfort food w czystej postaci. Kilka składników które zawsze są w domu i obiad w kilka minut gotowy. Niech Was pokara, jeśli zdecydujecie się kupić sos arrabbiata w słoiku lub w proszku. Sklepowe półki uginają się od niezdrowych gotowców. Tym czasem ten sam sos w dużo smaczniejszej i zdrowszej wersji możecie mieć gotowy w 10 minut… a właściwie jeszcze szybciej. Sami zobaczycie, że będziecie czekali z gotowym sosem aż makaron się ugotuje.

Jest wiele wariacji na temat jego wersji,  ja jednak w tym przypadku stawiam na klasykę. Chcąc urozmaicić ten „wściekły” sos ( bo „arrabbiato” po włosku to „wściekły”) warto dodać kaparów lub oliwek, a zamiast bazylii dodać oregano. Całość posypcie tartym pecorino lub parmezanem. Będzie pysznie!

W sezonie użyjcie świeżych pomidorów obranych ze skóry. Jeśli macie jednak pod ręką pomidory w puszce lub zagęszczony sok pomidorowy/przecier, makaron też będzie pyszny!

Jeśli lubicie makarony z sosem pomidorowym, to być może do gusty przypadnie Wam również przepis na makaron z włoskimi pulpetami tuńczykowymi?


 

  1. W dużym garnku ugotuj w osolonej wodzie makaron (u mnie pełnoziarnisty).
  2. W czasie gdy makaron się gotuje, na patelni rozgrzej oliwę i wrzuć drobno posiekaną ostrą papryczkę i czosnek. Smaż około minuty – uważaj, aby czosnek się nie przypalił!
  3. Następnie dodaj przecier pomidorowy lub pomidory. Dopraw sos solą i pieprzem. Gotuj koło 5 minut.
  4. Ugotowany i odcedzony makaron dodaj do sosu i wymieszaj.
  5. Podaj posypany świeżą bazylią i pecorino/
  6. Smacznego!

 

makaron

 

komentarze 3

Odpowiedz