Składniki
- ziemniaki o podobnej wielkości 8 sztuk
- olej 4 łyżki
- masło 1 łyżka
- czosnek 3 ząbki
- sól do smaku
- rozmaryn świezy lub suszony do smaku
Jak ze zwykłego ziemniaka zrobić coś fantastycznego? W bardzo prosty sposób! Ziemniaki Hasselback, to rewelacyjny jesienny dodatek do obiadu, lub tak jak u mnie – oddzielne danie. Chrupiąca skórka niczym prosto z ogniska i miękki kremowy środek – tak właśnie smakują.
Przepis na te ziemniaki pochodzi ze Szwecji, jednak jest doskonale znany na całym świecie i doczekał się już wielu wariacji. Aby trzymać się oryginalnego przepisu należałoby użyć ziemniaków o podobnej wielkości. Jak widać – u mnie się nie udało, ale zupełnie w niczym to nie przeszkadza. Na moim stole pojawiły się w towarzystwie upieczonych marchewek i pietruszek oraz mojego ulubionego kaparowego sosu tatarskiego, na który przepis znajdziecie tu.
- Zacznij od nagrzania piekarnika do 230°C
- W międzyczasie wyszoruj ziemniaki, osusz je i ponacinaj. Uważaj, aby nie przeciąć ziemniaków do końca.
- Przygotuj żaroodporne naczynie z przykrywką. To ważne, aby miało przykrywkę – wówczas ziemniaki nie wysuszą się zbyt mocno i będą kremowe w środku! Do naczynia wlej dwie łyżki oleju. Wrzuć rozgnieciony, ale nie obrany czosnek i ułóż ziemniaki nacięciami ku górze. Polej je resztą oleju i posyp solą. Zamknij naczynie i wstaw na 30 minut do nagrzanego piekarnika.
- Po 30 minutach wyciągnij naczynie z piekarnika. Każdego ziemniaka posmaruj masłem i posyp rozmarynem. Przewróć wszystkie nacięciami do dołu. Zamknij naczynie i wstaw do piekarnika na kolejne 30 minut.
- Smacznego!
Brak komentarzy