Składniki
- jajka 2 sztuki
- cukier puder 2 łyżki
- mąka pszenna 2 łyżki
- ekstrakt waniliowy (opcjonalnie) 1 łyżeczka
Każdy kiedyś go jadł! To moje wspomnienie dzieciństwa. Pamiętam jak babcia robiła w weekendy omlety całej rodzinie. Ależ to było fajne! Okazuje się, że to bardzo prosta i szybka sprawa. Wcale nie musie czekać z nim do weekendu. Zrobienie go wraz ze smażeniem zajmie około 10 minut. Jeśli nie lubicie słodkich omletów – spróbujcie wersję wytrawną.
- Oddziel żółtka od białek.
- Białka ubij na sztywną pianę.
- Do piany dodaj żółtka, cukier puder, mąkę i ekstrakt waniliowy. Wymieszaj wszystko delikatnie rózgą.
- Masę wylej na natłuszczoną i nagrzaną patelnię. Na małym ogniu smaż, aż jedna strona ładnie się przyrumieni.
- Następnie przełóż omlet na drugą stronę – możesz zrobić to za pomocą talerza. Podawaj na ciepło.
Brak komentarzy