olet biszkoptowy

Omlet biszkoptowy

  • 10 minut
  • 4 składników
100%
  • Nakryć 1
  • Przygotowanie 5 min
  • Gotowanie 5 min

Składniki

  • jajka 2 sztuki
  • cukier puder 2 łyżki
  • mąka pszenna 2 łyżki
  • ekstrakt waniliowy (opcjonalnie) 1 łyżeczka

Każdy kiedyś go jadł! To moje wspomnienie dzieciństwa. Pamiętam jak babcia robiła w weekendy omlety całej rodzinie. Ależ to było fajne! Okazuje się, że to bardzo prosta i szybka sprawa. Wcale nie musie czekać z nim do weekendu. Zrobienie go wraz ze smażeniem zajmie około 10 minut. Jeśli nie lubicie słodkich omletów – spróbujcie wersję wytrawną.


  1. Oddziel żółtka od białek.
  2. Białka ubij na sztywną pianę.
  3. Do piany dodaj żółtka, cukier puder, mąkę i ekstrakt waniliowy. Wymieszaj wszystko delikatnie rózgą.
  4. Masę wylej na natłuszczoną i nagrzaną patelnię. Na małym ogniu smaż, aż jedna strona ładnie się przyrumieni.
  5. Następnie przełóż omlet na drugą stronę – możesz zrobić to za pomocą talerza. Podawaj na ciepło.

 

olet biszkoptowy

Brak komentarzy

Odpowiedz