Krem z batata i soczewicy

  • 25 minut
  • 12 składników
100%
  • Nakryć 4
  • Przygotowanie 10 min
  • Gotowanie 15 min

Składniki

  • batat 1 duży
  • ziemniaki 2 średnie
  • cebula 1 mała
  • czosnek 2 ząbki
  • marchewka 2 średnie
  • soczewica czerwona 1/2 szklanki
  • bulion warzywny około 1 l
  • sól i pieprz do smaku
  • papryka słodka 1 łyżeczka
  • papryka ostra wędzona 1 łyżeczka
  • kolendra liście (suszone lub swieże) 1 łyżeczka
  • sok z cytryny (opcjonalnie) odrobina

Jeśli na termometrze rano widzisz -19 °C to wiedz, że bez rozgrzewającej zupy dziś nie przeżyjesz. Gęsta, gorąca i aromatyczna – czyli idealna na taką pogodę. Krem z batata i soczewicy jest również prosty i szybki w przygotowaniu, czyli taki jak lubimy najbardziej. Bataty można już kupić bez problemu nawet w osiedlowym warzywniaku, o marketach nie wspominając. Ich słodycz warto zrównoważyć czymś pikantnym i słonym. A kolendra będzie tu idealnym aromatycznym dodatkiem. Moją zupę podałam również z prażonym słonecznikiem, jogurtem greckim i odrobiną czerwonego pieprzu


  1. Batata obierz i pokrój w średnią kostkę. Podobnie z ziemniakami i cebulą. Marchewkę również obierz i pokrój w plastry, to samo z czosnkiem.
  2. W dużym garnku w którym będziesz gotować zupę rozgrzej odrobinę oleju. Wrzuć wszystkie warzywa oraz soczewicę. Smaż kilka minut często mieszając. Gdy niektóre warzywa zaczną się nieco rumienić, zalej je ciepłym bulionem do ich wysokości. Dodaj przyprawy i gotuj aż warzywa zmiękną.
  3. Ściągnij garnek z ognia i zmiksuj ostrożnie gorącą zupę. W razie potrzeby dopraw dodatkowo. Jeśli zupa będzie wydawała Ci się mdła lub za słodka, dodaj więcej soli, ewentualnie sok z cytryny. Dodatkowego charakteru nada jej jogurt grecki. Warto go dodać na wierzch. Smacznego!

krem z batatów i soczewicy

Jeden komentarz

Odpowiedz