pankejki z mąki orzechowej

Pancakes z mąki z orzechów ziemnych

  • 15 minut
  • 9 składników
100%
  • Nakryć około 12 sztuk
  • Przygotowanie 5 min
  • Gotowanie 10 min

Składniki

  • mąka z orzechów arachidowych 100 g
  • mąka żytnia razowa lub inna 50 g
  • jajko 1 sztuka
  • naturalny jogurt grecki 160 g
  • mleko 100 ml
  • proszek do pieczenia 1 łyżeczka
  • otręby 1 łyżka
  • cukier kokosowy (lub inne słodziwo) około 30 g
  • odrobina oleju do smażenia

W sklepach aż roi się od mąk, o których istnieniu jeszcze parę lat temu nie mieliśmy pojęcia. To sprawia, że można ciągle odkrywać nowe smaki i konsystencje. Tak też powstały pancakes z mąki z orzechów ziemnych. Jeśli zdecydujecie się właśnie na tę mąkę, która jest po prostu bardzo drobno zmielonymi orzechami – pamiętajcie aby dodać do niej również odrobinę klasycznej mąki pszennej lub żytniej. Wówczas placki nie będą się rozpadały. Mąka z orzechów ziemnych jest bardzo aromatyczna. W roli dodatków świetnie sprawdzą się tu banany. Choć jak widać, również inne owoce będą świetnie smakowały. U mnie podane z gęstym jogurtem greckim, odrobiną golden syropu, orzechami laskowymi i mrożonymi jagodami.


  1. Jajko wraz z cukrem ubij na puszystą masę. Następnie dodaj jogurt i mleko. Miksuj jeszcze chwilę.
  2. W osobnym naczyniu pomieszaj mąki, otręby oraz proszek do pieczenia. Dodaj je do mokrych składników. Wymieszaj dokładnie.
  3. Na małym ogniu smaż placki z dwóch stron. Uważaj przy przewracaniu, bo na ciepło są dosyć delikatne.

pankejki z mąki orzechowej