Składniki
- mąka z orzechów arachidowych 100 g
- mąka żytnia razowa lub inna 50 g
- jajko 1 sztuka
- naturalny jogurt grecki 160 g
- mleko 100 ml
- proszek do pieczenia 1 łyżeczka
- otręby 1 łyżka
- cukier kokosowy (lub inne słodziwo) około 30 g
- odrobina oleju do smażenia
W sklepach aż roi się od mąk, o których istnieniu jeszcze parę lat temu nie mieliśmy pojęcia. To sprawia, że można ciągle odkrywać nowe smaki i konsystencje. Tak też powstały pancakes z mąki z orzechów ziemnych. Jeśli zdecydujecie się właśnie na tę mąkę, która jest po prostu bardzo drobno zmielonymi orzechami – pamiętajcie aby dodać do niej również odrobinę klasycznej mąki pszennej lub żytniej. Wówczas placki nie będą się rozpadały. Mąka z orzechów ziemnych jest bardzo aromatyczna. W roli dodatków świetnie sprawdzą się tu banany. Choć jak widać, również inne owoce będą świetnie smakowały. U mnie podane z gęstym jogurtem greckim, odrobiną golden syropu, orzechami laskowymi i mrożonymi jagodami.
- Jajko wraz z cukrem ubij na puszystą masę. Następnie dodaj jogurt i mleko. Miksuj jeszcze chwilę.
- W osobnym naczyniu pomieszaj mąki, otręby oraz proszek do pieczenia. Dodaj je do mokrych składników. Wymieszaj dokładnie.
- Na małym ogniu smaż placki z dwóch stron. Uważaj przy przewracaniu, bo na ciepło są dosyć delikatne.
Mniam, mniam:)