Składniki
- cisto francuskie (gotowy płat) 1 sztuka
- zielone szparagi 1 pęczek
- filet łososia wędzonego na gorąco 1 niewielki
- śmietana 12% 3 łyżki
- gorgonzola 100g
- ser żółty tarty około 120g
- sól do smaku
- gałka muszkatołowa do smaku
- pieprz do smaku
Chyba w końcu udało mi się przekonać mą drugą połowę do szparagów! Co prawda rację bytu mają jedynie zielone, ale lepsze to niż nic! W sumie to dobrze, bo białe nie do końca mi odpowiadają. Tarta bardzo prosta i dosyć szybka. Używam do niej gotowego ciasta francuskiego i łososia wędzonego na ciepło. Szparagi i łosoś to dla mnie połączenie idealne i tego będę się trzymała! Gdy sezon się skończy można użyć zielonej fasolki szparagowej, będzie równie pyszne! Ponadto gorgonzola, dużo gałki muszkatołowej i świeżo mielonego pieprzu! Lubię to! ;)
- Zaczynamy od przygotowania szparagów. Odłamujemy zdrewniałe końcówki.
- Umyte szparagi tniemy na około 2 lub 3 cm kawałki. Gotujemy na parze przez około 5-8 minut. To ważne żeby przygotować je na parze, aby pozostały jędrne, pięknie zielone i zachowały jak najwięcej odżywczych składników. Gdy szparagi nieco zmiękną odkładamy je do ostudzenia.
- Na blaszce układamy papier do pieczenia, a na nim rozkładamy płat ciasta francuskiego. Smarujemy go cienko śmietaną. Oprószamy gałką muszkatołową, pieprzem oraz odrobiną soli. Rozkładamy szparagi, rozdrobnionego łososia oraz gorgonzolę pokrojoną w drobną kostkę. Całość możemy jeszcze z wierzchu oprószyć odrobiną gałki, pieprzu i soli. Posypujemy tartym serem i pieczemy w temperaturze około 200 stopni przez około 20 minut. Do czasu aż ciasto na brzegach pięknie się przyrumieni, a ser roztopi.
- Ostrzegam – ciasto jest bardzo cienkie i ciężko je wyciągnąć z blaszki, dlatego po wyjęciu ciasta z piekarnika warto chwilę poczekać z krojeniem.
wygląda świetnie aż chce się zjeść :)
http://www.katarzynagotuje.blogspot.com
Dziękuję :)
no to mnie powaliłaś tym przepisem :D
a ta rybka :D mmmmmm… kolejna wydrukowana kartka w mich przepisach :D
Cieszę się i polecam się na przyszłość ;)
W domu jakoś nie jadamy tart. Ostatnio koleżanka mnie do nich przekonywała. Że te z ciastem francuskim są mega szybkie i bardzo dobre. Może czas się przełamać?!
Tarty są szybkie i proste. Nawet te, które są na kruchym spodzie, który trzeba zagnieść wcześniej i chwilę podpiec! :)
piękna no smacznie wyszła :D wczoraj się zajadaliśmy… Pytanko jaka temperatura i jak długo piec?? bo my na oko ustawialiśmy ;P
Ale przepis bomba :D – specjalnie zakupiłam do tego blaszke :D
zielona oczywiście :D
Bardzo się cieszę, że smakowało :) Ja też na oko piekę. Temperatura około 200 stopni…czas na oko 20 minut. Trzeba obserwować :)
A ciasto było rewelacyjne jak nasączyłam tą śmietaną :) lekko miękkawe nie kruche-i co najlepsze. b.Łatwo się wyciągało :) – użyłam papieru z ciasta francuskiego ;P dużo pomógł