Wegańskie nuggetsy z ciecierzycy

  • 45 minut
  • 5 składników
67%
  • Nakryć około 12 sztuk
  • Przygotowanie 20 min
  • Gotowanie 25 min

Składniki

  • ciecierzyca konserwowa wraz aquafabą 400 g
  • olej 2 łyżki
  • mąka owsiana około 3/4 szklanki
  • przyprawa do kurczaka/nuggetsów (mieszanka) około 3 łyżeczki
  • panierka panko około 1 i 1/2 szklanki

Wszyscy znamy burgery z ciecierzycy, czas na zmianę. Dlatego dziś proponuję Wam nuggetsy z ciecierzycy. Są wegańskie i pieczone, choć możecie je również usmażyć. Chrupiące i szybkie w przygotowaniu. U mnie podane z prostą sałatą i sosem bbq. Świetnie pasują też do tego zestawy frytki albo pieczone ziemniaczki. Spróbujcie koniecznie, jako odmianę od kotletów z cieciorki.


  1. Ciecierzycę dokładnie odsącz, ale pozostaw aquafabę. Wodę z ciecierzycy ubij na sztywną pianę, a cieciorkę niedbale zmiksuj ręcznym blenderem, albo malakserem. Nie miksuj na gładka masę. Pozostaw kawałki cieciorki.
  2. Do zmiksowanej cieciorki dodaj przyprawy oraz 2 łyżki oleju – wymieszaj. Następnie dodaj ubitą na sztywno wodę z cieciorki i delikatnie połącz całość.
  3. Teraz masę zagęść mąką owsianą. Wymieszaj. Masa będzie się kleiła, ale da się z niej formować nuggetsy mokrymi dłońmi. Gdyby tak nie było – dodaj jeszcze odrobinę mąki owsianej.
  4. Odstaw masę na jakieś 15 minut. Niech zgęstnieje. Po tym czasie formuj nuggetsy i obtaczaj je w panko.
  5. Układaj na blaszce z papierem do pieczenia. Piecz około 25 minut w piekarniku nagrzanym do 180 °C
  6. Smacznego!

nuggetsy

Żródło (z moimi zmianami)

Brak komentarzy

Odpowiedz