Składniki
- ciecierzyca konserwowa wraz aquafabą 400 g
- olej 2 łyżki
- mąka owsiana około 3/4 szklanki
- przyprawa do kurczaka/nuggetsów (mieszanka) około 3 łyżeczki
- panierka panko około 1 i 1/2 szklanki
Wszyscy znamy burgery z ciecierzycy, czas na zmianę. Dlatego dziś proponuję Wam nuggetsy z ciecierzycy. Są wegańskie i pieczone, choć możecie je również usmażyć. Chrupiące i szybkie w przygotowaniu. U mnie podane z prostą sałatą i sosem bbq. Świetnie pasują też do tego zestawy frytki albo pieczone ziemniaczki. Spróbujcie koniecznie, jako odmianę od kotletów z cieciorki.
- Ciecierzycę dokładnie odsącz, ale pozostaw aquafabę. Wodę z ciecierzycy ubij na sztywną pianę, a cieciorkę niedbale zmiksuj ręcznym blenderem, albo malakserem. Nie miksuj na gładka masę. Pozostaw kawałki cieciorki.
- Do zmiksowanej cieciorki dodaj przyprawy oraz 2 łyżki oleju – wymieszaj. Następnie dodaj ubitą na sztywno wodę z cieciorki i delikatnie połącz całość.
- Teraz masę zagęść mąką owsianą. Wymieszaj. Masa będzie się kleiła, ale da się z niej formować nuggetsy mokrymi dłońmi. Gdyby tak nie było – dodaj jeszcze odrobinę mąki owsianej.
- Odstaw masę na jakieś 15 minut. Niech zgęstnieje. Po tym czasie formuj nuggetsy i obtaczaj je w panko.
- Układaj na blaszce z papierem do pieczenia. Piecz około 25 minut w piekarniku nagrzanym do 180 °C
- Smacznego!
Brak komentarzy