Składniki
- por 1 duży
- ziemniaki 4 duże
- bulion warzywny 1,5l
- koperek pęczek
- wędzony łosoś około 150g
- śmietana 30% 2 łyżki
- masło 2 łyżki
- sól do smaku
- biały pieprz do smaku
- czarny pieprz do smaku
- sok z cytryny do smaku
Żal ściska jak sobie pomyślę, że sama nie wpadłam na tę genialną zupę! Prosta, szybka i przede wszystkim świetna w smaku – choć to oczywiście rzecz gustu. Krem ziemniaczano – porowy w towarzystwie wędzonego łososia, dużej ilości koperku i odrobiny tłustej śmietany… i to właściwie tyle. I zapewniam, że więcej nie potrzeba. Przepis zaczerpnięty z jednego z moich ulubionych blogów.
- Pora kroimy w krążki, ziemniaki w kostkę.
- W garnku w którym będziemy gotowali zupę rozpuszczamy masło i przesmażamy na nim pora i ziemniaki.
- Zalewamy gorącym bulionem i gotujemy aż warzywa zmiękną. Następnie blendujemy całość.
- Gotujemy chwilę dalej. Dodajemy posiekany pęczek koperku. Zabielamy śmietaną , doprawiamy i dorzucamy pokrojonego w kawałki łososia. Gotujemy na małym ogniu jeszcze chwilę.
- Zupa najlepsza jest następnego dnia. U nas dodatkowo podane z czosnkowymi grzankami na ciepło.
Wow! Zapisuję sobie ten przepis i niedługo zrobię taką zupę :)
Szczerze polecam, bo naprawdę jest szybka, łatwa i przede wszystkim smaczna! :)
Mniam! Musi być bardzo smaczna :)
Potwierdza, jest :) Pozdrawiam
Tak myślałam, że skoro norweska, to musi w niej być łosoś ;) Ciekawa :)
właśnie zrobiłam i jem…mmmm pyszna :-) wprawdzie dałam pieczonego łososia pod suszonymi pomidorami ale i tak jest przepyszna:-)
Super :) Bardzo dobrze! Trzeba kombinować! Pozdrawiam.