Zupa norweska

  • 35 minut
  • 13 składników
100%
  • Nakryć 2
  • Przygotowanie 15 min
  • Gotowanie 20 min
  • Course

Składniki

  • por 1 duży
  • ziemniaki 4 duże
  • bulion warzywny 1,5l
  • koperek pęczek
  • wędzony łosoś około 150g
  • śmietana 30% 2 łyżki
  • masło 2 łyżki
  • sól do smaku
  • biały pieprz do smaku
  • czarny pieprz do smaku
  • sok z cytryny do smaku

Żal ściska jak sobie pomyślę, że sama nie wpadłam na tę genialną zupę! Prosta, szybka i przede wszystkim świetna w smaku – choć to oczywiście rzecz gustu. Krem ziemniaczano – porowy w towarzystwie wędzonego łososia, dużej ilości koperku i odrobiny tłustej śmietany… i to właściwie tyle. I zapewniam, że więcej nie potrzeba. Przepis zaczerpnięty z jednego z moich ulubionych blogów.

 

  1. Pora kroimy w krążki, ziemniaki w kostkę.
  2. W garnku w którym będziemy gotowali zupę rozpuszczamy masło i przesmażamy na nim pora i ziemniaki.
  3. Zalewamy gorącym bulionem i gotujemy aż warzywa zmiękną. Następnie blendujemy całość.
  4. Gotujemy chwilę dalej. Dodajemy posiekany pęczek koperku. Zabielamy śmietaną , doprawiamy i dorzucamy pokrojonego w kawałki łososia. Gotujemy na małym ogniu jeszcze chwilę.
  5. Zupa najlepsza jest następnego dnia. U nas dodatkowo podane z czosnkowymi grzankami na ciepło.

 

zupa norweska

komentarzy 7

  1. właśnie zrobiłam i jem…mmmm pyszna :-) wprawdzie dałam pieczonego łososia pod suszonymi pomidorami ale i tak jest przepyszna:-)

Odpowiedz