Labneh – prosty twarożek z jogurtu greckiego

  • 4 składników
100%
  • Nakryć 12 sztuk

Składniki

  • jogurt grecki 1 duży
  • sól szczypta
  • olej lub oliwa do zalania
  • ulubione dodatki np. oregano, pieprz, czarnuszka do obtoczenia

Jeśli nudzą Ci się dodatki kanapkowe, to warto przygotować coś swojego. Ja właśnie tak zrobiłam – postawiłam na smaki, które lubię. Labneh – czyli prosty twarożek z jogurtu greckiego. Jedyne czego potrzebujesz, aby go przygotować to gaza, sitko plastikowe, sól, jogurt grecki i ulubione dodatki. Aby powstał  twarożek, musisz wystarczająco długo odsączać jogurt grecki. Po 3 dniach oczekiwania, możesz przystąpić do formowania kulek i obtaczania ich w ulubionych dodatkach. U mnie to suszone oregano, czarnuszka i tłuczony czarny i czerwony pieprz. Z jednego dużego jogurtu greckiego wychodzi około 10-12 kulek. Zalewamy je oliwą o delikatnym smaku lub olejem dobrej jakości. Jeśli robisz większą ilość i używasz świeżych ziół – uważaj. Potrafią się zepsuć. Bezpieczniej jest wykorzystać suszone.


  1. Jogurt grecki pomieszaj z solą. Umieść w gazie i i zwiąż gumka recepturką. Umieść jogurt w gazie na plastikowym sitku, a sitko na jakimś naczyniu. Tak, aby serwatka mogła odciekać. Wstaw do lodówki na 3 doby.
  2. Po tym czasie wyciągnij ser z gazy. Dłońmi posmarowanymi oliwą formuj kulki i obtaczaj w ulubionych dodatkach. Umieść w słoiku i zalej olejem lub oliwą do wysokości.
  3. Smacznego :)

labneh 2

Brak komentarzy

Odpowiedz