Składniki
- bagietka 1 sztuka
- świeże śliwki 3 sztuki
- oliwa odrobina do bagietki i grillowania
- drobna sałata rukola lub roszponka kilkanaście listków
- gęsty sos balsamiczny odrobina do polania
- czerwony pieprz w kulkach lub czarny grubo mielony do posypania
Bruschetta z grillowaną śliwką to kolejna propozycja z walentynkowego menu, które zaproponowałam w innym poście – Walentynkowe S.O.S. Podobnie jak przy innych propozycjach, postawiłam na szybkość i łatwość przygotowania. Przekonajcie się sami, że kilka prostych składników może zdziałać cuda. Jeśli chcecie zrobić bruschette dla mięsożerców, to świetnie będzie pasowała tu pikantna salami lub grillowane krewetki. Smacznego!
- Bagietkę pokrój ukośnie na kromki. Każdą posmaruj oliwą i wstaw do piekarnika nagrzanego do 180 stopni Celsjusza.
- W międzyczasie przekrój śliwki na pół, wyciągnij z nich pestki i pokrój w półplasterki. Rozgrzej patelnię grillową z odrobiną oliwy i grilluj śliwki przez kilka minut z każdej strony.
- Jeśli robisz wersję mięsną, to plasterki salami przekrój na pół i też grilluj na patelni grillowej aż nieco się przyrumienią.
- Na przypieczonych bagietkach układaj rukolę, śliwkę i ewentualnie salami jeśli robisz wersję mięsną. Całość delikatnie polej gęstym sosem balsamicznym i posyp czerwonym pieprzem lub czarnym grubo mielonym.
Brak komentarzy