Bruschetta z grillowaną śliwką

  • 15 minut
  • 6 składników
100%
  • Nakryć 2
  • Przygotowanie 15 min

Składniki

  • bagietka 1 sztuka
  • świeże śliwki 3 sztuki
  • oliwa odrobina do bagietki i grillowania
  • drobna sałata rukola lub roszponka kilkanaście listków
  • gęsty sos balsamiczny odrobina do polania
  • czerwony pieprz w kulkach lub czarny grubo mielony do posypania

Bruschetta z grillowaną śliwką to kolejna propozycja z walentynkowego menu, które zaproponowałam w innym poście – Walentynkowe S.O.S. Podobnie jak przy innych propozycjach, postawiłam na szybkość i łatwość przygotowania. Przekonajcie się sami, że kilka prostych składników może zdziałać cuda. Jeśli chcecie zrobić bruschette dla mięsożerców, to świetnie będzie pasowała tu pikantna salami lub grillowane krewetki. Smacznego!

  1. Bagietkę pokrój ukośnie na kromki. Każdą posmaruj oliwą i wstaw do piekarnika nagrzanego do 180 stopni Celsjusza.
  2. W międzyczasie przekrój śliwki na pół, wyciągnij z nich pestki i pokrój w półplasterki. Rozgrzej patelnię grillową z odrobiną oliwy i grilluj śliwki przez kilka minut z każdej strony.
  3. Jeśli robisz wersję mięsną, to plasterki salami przekrój na pół i też grilluj na patelni grillowej aż nieco się przyrumienią.
  4. Na przypieczonych bagietkach układaj rukolę, śliwkę i ewentualnie salami jeśli robisz wersję mięsną. Całość delikatnie polej gęstym sosem balsamicznym i posyp czerwonym pieprzem lub czarnym grubo mielonym.

 

bruschetta 1

Brak komentarzy

Odpowiedz