Blog

Walentynkowe S.O.S – czyli krok po kroku jak przygotować prostą, ale efektowną kolację

Co roku to samo.  Przychodzą Walentynki i nagle panika – co zrobić? Rezerwować stolik na mieście? Nie – przecież tam będzie tłum, a poza tym już na bank nie ma wolnych miejsc. Po czym przypominam sobie, że przecież ja nie jestem z tych co to obchodzą Walentynki. Jakby dobrze pomyśleć, to przecież miałam Walentynki wczoraj i przedwczoraj. A w zeszłym tygodniu to już w ogóle. ;) Tak, tak  – jestem szczęściarą!

Proponuję żebyście zostali w domu tak jak ja i sami wzięli się za przygotowanie walentynkowej kolacji. Nie panikujcie – mam dla Was Walentynkowe S.O.S – czyli krok po kroku jak przygotować prostą, ale efektowną kolację.

Jako, że lubimy dobrze zjeść – to każda okazja jest dobra, aby przygotować coś spoza kanonu comfort food, który codziennie gości na naszym stole. Usiadłam więc z notatnikiem i ułożyłam menu, które z pewnością przyda się Wam jeśli macie podobne do mojego podejście do Walentynek.

Wymyślając te 3 proste dania kierowałam się przede wszystkim tym, abyście nie spędzili w kuchni połowy dnia. Poza tym zależało mi, aby kolacja była lekka, ładnie wyglądała oraz aby jej przygotowanie nie sprawiło problemu nawet tym z Was, którzy nie do końca lubią i potrafią gotować.


Menu:

  • bruschetta z grillowaną śliwką
  • miłosna sałata z burakiem, granatem, pistacjami i serem Lazur
  • kosmiczny mus z Marsa

serce

Składniki których użyłam może nie są najtańsze, ale też i nie najdroższe. Myślę, że są na każdą kieszeń.  Wyszłam z założenia, że skoro jest okazja to czemu by nie zaszaleć. Choć to chyba za duże słowo.  Menu z założenia jest wegetariańskie, ale nie oznacza to, że nie możecie go nieco zmodyfikować. Wszystko dokładnie opiszę niżej. Aby dopełnić całości podajcie dobrze schłodzone Prosecco. Ja bym się nie oparła ;)


LISTA ZAKUPÓW DO POBRANIA


BRUSCHETTA Z GRILLOWANĄ ŚLIWKĄ

Składniki:

  • bagietka
  • oliwa
  • rukola lub inna drobna sałata np. roszponka
  • 3 świeże śliwki
  • gęsty sos balsamiczny (do kupienia w Lidlu lub Kauflandzie)
  • czerwony pieprz w kulkach lub zwykły grubo mielony
  • ostre salami w plasterkach ( jeśli chcesz zrobić wersję mięsną)
  1. Bagietkę pokrój ukośnie na kromki. Każdą posmaruj oliwą i wstaw do piekarnika nagrzanego do 180 stopni Celsjusza.
  2. W międzyczasie przekrój śliwki na pół, wyciągnij z nich pestki i pokrój w półplasterki. Rozgrzej patelnię grillową z odrobiną oliwy i grilluj śliwki przez kilka minut z każdej strony.
  3. Jeśli robisz wersję mięsną, to plasterki salami przekrój na pół i też grilluj na patelni grillowej aż nieco się przyrumienią.
  4. Na przypieczonych bagietkach układaj rukolę, śliwkę i ewentualnie salami jeśli robisz wersję mięsną. Całość delikatnie polej gęstym sosem balsamicznym i posyp czerwonym pieprzem lub czarnym grubo mielonym.

 

bruschetta 1


 MIŁOSNA SAŁATA

Składniki:

  • mix sałat
  • 2 średnie upieczone buraczki (można kupić gotowe, obrane i zapakowane próżniowo – to stanowczo ułatwia pracę)
  • 1 granat
  • garść pistacji
  • ser pleśniowy np. Lazur
  • szynka parmeńska (jeśli robisz wersję mięsną)
  • 1 łyżeczka ostrej musztardy
  • 1 łyżeczka płynnego miodu
  • 1 ząbek czosnku
  • 1 łyżeczka soku z cytryny
  • pół szklanki oliwy
  • sól
  • pieprz

 

Jeśli zdecydowałeś się sam upiec buraki – to na początek dokładnie je umyj, każdego zawiń w folię aluminiową i wstaw do nagrzanego do 200 stopni piekarnika. Piecz około godziny (do miękkości). Następnie je ostudź i obierz. Pokrój w nie za cienkie plastry. Z każdego plastra wycinaj serca malutką foremką do ciastek.

  1. Jeśli kupiłeś gotowego buraka, to jedynie pokrój go w plastry i wycinaj serca.
  2. W głębokich talerzach układaj sałatę. Na wierzchu serca z buraka. Pokrusz też ser. Pistacje obierz i posiekaj, ale nie za drobno. Posyp nimi sałatę.
  3. Granata przekrój na pół w poprzek i obstukując go wysyp ziarenka – dodaj je również do sałaty.
  4. Jeśli nie robisz sałaty wegetariańskiej, dodaj też porwaną szynkę parmeńską.
  5. Przygotuj sos. W kubku umieść musztardę, miód, sok z cytryny oraz przeciśnięty przez praskę czosnek. Wymieszaj. Dodawaj powoli oliwę i energicznie mieszaj, aby wszystkie składniki sosu się połączyły. Przypraw solą i pieprzem. Gotowym sosem polej sałatę przed samym podaniem.

 

sałata 1

 


KOSMICZNY MUS Z MARSA

/Inspiracja/

Składniki:

  • 4 batoniki Mars
  • 2 łyżki gorzkiego kakao
  • 50 ml mleka
  • 2 jajka

 

  1. Aby zrobić ten deser będziesz musiał użyć kąpieli wodnej. Co to oznacza? Bez obaw. To nic trudnego. Chodzi o to, aby nie przypalić masy. Potrzebujesz dwóch garnków – jeden mniejszy drugi większy. Ewentualnie metalowej miski i garnka.
  2. W większym garnku zagotuj odrobinę wody. Mniejszy umieść nad gotującą się wodą. Wrzuć do niego posiekane drobno batoniki Mars, mleko oraz kakao. Mieszaj często, aż batoniki się rozpuszczą. Zdejmij z ognia i odstaw do wystygnięcia na jakieś 15 minut.
  3. W międzyczasie oddziel żółtka od białek. Białka ubij na sztywną pianę. Dodawaj ją po łyżce do ostudzonych rozpuszczonych batoników i delikatnie mieszaj, aż uzyskasz jednolity mus. Przelej go do dwóch pucharków i odstaw do lodówki na kilka godzin. Smacznego!

 

mus 1

  • Share

Brak komentarzy

Odpowiedz