Croque madame

  • 20 minut
  • 11 składników
100%
  • Nakryć 1
  • Przygotowanie 15 min
  • Gotowanie 5 min

Składniki

  • pieczywo pszenne 2 kromki
  • musztarda dijon do posmarowania
  • ser plaster
  • szynka plaster
  • masło 1 łyżeczka + do smarowania
  • jajko 1
  • mąka 1 łyżeczka
  • mleko około 1/2 szklanki
  • gałka muszkatołowa do smaku
  • sól do smaku
  • pieprz do smaku
Croque madame – czyli nie oszukujmy się – mało dietetyczna propozycja weekendowego śniadania. Jeśli jednak zapchane aorty nie są Wam straszne i macie akurat syndrom dnia poprzedniego – to będzie kanapka idealna! Nazwa pochodzi od słowa „croquer”, oznaczającego chrupanie. Jest męski (croque monsieur) i żeński (croque madame) wariant tej kanapki (chrupki pan i chrupka pani). W obu pomiędzy dwa tosty wkłada się przed ich zapieczeniem szynkę i ser. W wersji dla niejedzących mięso polecam podwójną warstwę sera. Do wersji  „madame” po wyjęciu z piekarnika dodawane jest jajko sadzone i sos beszamelowy.

  1. Zaczynamy od sosu. W małym garnku roztapiamy masło, dodajemy mąkę i energicznie mieszamy aż utworzy się pasta.
  2. Następnie dolewamy mleko i nadal mieszamy (najlepiej rózgą) do czasu aż sos zgęstnieje. Doprawiamy solą, pieprzem i gałką muszkatołową.
  3. Pieczywo smarujemy musztardą, na jednej kromce układamy plaster sera i szynki (lub drugi plaster sera).
  4. Przykrywamy drugą kromką.
  5. Wierzch smarujemy masłem i wstawiamy do piekarnika na opcji „grill”. Około 180 stopni, przez 5 minut (do zrumienienia).
  6. W połowie czasu pieczenia odwrócić całość, posmarować beszamelem.
  7. W między czasie usmażyć jajko sadzone.
  8. Wyciągnąć croque madame z piekarnika, ułożyć na wierzchu sadzone jajo. Smacznego!

 

croque-madame

komentarze 2

Odpowiedz